ßßß
7 moreli2 łyżki cukru trzcinowegołyżeczka konfitury ze skórki pomarańczy (lub pomarańczowej)1/3 szklanki soku z pomarańczysok z połowy cytrynyłyżeczka ekstraktu waniliowegokruszonka z patelni :3 łyżki cukru6 łyżek mąki3 łyżki masłaszczypta cynamonudo podania: lody, świeża miętaZ moreli usunąć pestki, podzielić na pół.Na dużej patelni rozpuścić cukier trzcinowy z konfiturą, sokiem z pomarańczy i cytryny oraz z ekstraktem.Gdy powstanie płynna, lekko karmelowa masa wrzucić na patelnie morele,Smażyć je z każdej strony po około 5 minut - owoce mają być miękkie, ale nie rozpadać się całkowicie.Do miseczki wsypać cukier i mąkę oraz miękkie masło z cynamonem.Palcami rozcierać masę aż powstanie kruszonka.Kruszonkę wsypać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i prażyć ją aż zacznie robić się rumiana, co jakiś czas przemieszać.Morele przełożyć do głębokiego talerza, zlać także powstały karmel z patelni, a wierzch przykryć kruszonką.Podawać z lodami i miętą.
