ßßß Cookit - przepis na jabłka z żurawiną pod kruszonką

jabłka z żurawiną pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kwaskowate jabłuszka z cynamonem i suszoną żurawiną pod pachnąca wanilią kruszonką, czyli wszystko, co najlepsze z szarlotki :)) ... w 30 minut :)
5 średnich jabłek
garść suszonej żurawiny
sok z 0,5 cytryny
cynamon
kruszonka:
0,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
50 gram miękkiego masła
Jabłka pokroić w ćwiartki, a potem w grubsze plasterki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem, dodać żurawinę i wymieszać delikatnie. Z maki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Foremkę natłuścić masłem, wysypać jabłka, lekko je "uklepać" i wyłożyć na nie kruszonkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20-25 minut do zezłocenia kruszonki. Można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/jabka-z-zurawina-pod-kruszonka.html