Wykonanie
Nie za często, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam
śliwki pod kruszonką, dzisiaj
pora na
jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze
śliwkami. Smaczne i szybkie,
jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej strony

składnikiok 900 g
jabłek25 g
cukru brązowego1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu¼ łyżeczki mielonych
goździkówNa kruszonkę110 g całych
migdałów ze skórką75 g, schłodzonego
masła, pokrojone na małe kostki175 g
mąki przesianej2 łyżeczki mielonego
cynamonu110 g
brązowego cukrudo podanianp
bita śmietana lub
lodydo pieczenianaczynie do pieczenia o wymiarach 19 x 28 cm i wys.4 , 5 cm, lub okrągła forma żaroodporna do pieczenia o średnicy 24 cm i wys.4 , 5 cmprzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C.Zacząć od przygotowania
jabłek. Umyte
jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę i wykroić gniazda nasienne.Pokroić
jabłka w grube plastry i wrzucić je do miski, wymieszać z
cukrem,
cynamonem i mielonymi
goździkami, a następnie przełożyć do w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.Umieścić
masło, przesianą
mąkę,
cynamon i
cukier w malakserze lub robocie, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki. Następnie dodać
migdały i jeszcze raz wszystko zmieszać, ale tak aby
migdały były dość drobno posiekane i nadal posiadały wyczuwalne grubsze kawałki.Jeśli nie mamy malaksera, w dużej misce, rozetrzeć palcami
masło z przesianą
mąką, aż przypomina okruchy, a następnie wymieszać z
cynamonem,
cukrem i
migdałami, które wcześniej należy dość drobno posiekać ręcznie.Posypać
jabłka równomiernie kruszonką, docisnąć ręką i widelcem.Wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 35-40 minut, po tym czasie
jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.Po wyjęciu zostawić na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać z
lodami lub
bitą śmietaną. Smacznego!






