ßßß
400 g startych ziemniaków (surowych)2 jajka + 1 żółtko150 g gęstej śmietany (użyłam lekko kwaśnej)sólprzyprawy do smaku (u mnie : mielony kminek, kolendra, odrobina papryki i pieprzu Cayenne, gałka muszkatołowa)Starte ziemniaki bardzo dobrze odcisnąć; rozkłócone jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami a następnie z ziemniakami; wstawić do lodówki na ok. 30 minut.Rozgrzaną gofrownicę lekko natłuścić oliwą (najlepiej pędzelkiem) po czym nakładać ok. 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piec na złoto (u mnie ok. 7 minut).W przepisie oryginalnym zaleca się schłodzenie masy przez całą godzinę, jednak u mnie rezultat był lepszy przy krótszym chłodzeniu, ziemniaki bowiem puściły dość dużo soku podczas ‘leżakowania’ w lodówce.Ja podaję te gofry z ziołowo-śmietankowym serkiem, jednak dla lubiących ryby polecam – jak w przepisie oryginalnym – plasterki wędzonego łososia.Te ziemniaczane gofry są bardzo delikatne, a kwaśna śmietana dodatkowo nadaje im ciekawego smaku. Oczywiście nie smakują tak jak gofry, a raczej jak takie ‘inne’ placki ziemniaczane, jednak ich smak jest naprawdę ciekawy, warto więc choć raz ich spróbować :)Smacznego!……………………………………………………………………………………………………………………Recette en français – Gaufres de pommes de terre