Wykonanie
Kilka miesięcy temu zobaczyłam przepis na gofry ziemniaczane . Muszę przyznać, że zaintrygowały mnie one i postanowiłam kiedyś ich spróbować. Przepis oryginalny jest autorstwa jednego z francuskich kucharzy – Eric’a Frechon ; jedyna modyfikacja jakiej dokonałam, to odrobinę mniejsza ilość
śmietany oraz dodatek kilku przypraw, których zwykle używam do dań z
ziemniakami w roli głównej.Mimo iż wizualnie gofry te nie są może zbyt piękne w moim wydaniu ;) to jest to jednak bardzo ciekawe, szybkie i smaczne danie, a co najważniejsze, nawet na drugi dzień gofry są nadal bardzo smaczne.#
400 g startych
ziemniaków (surowych)2
jajka + 1
żółtko150 g gęstej
śmietany (użyłam lekko kwaśnej)
sólprzyprawy do smaku (u mnie : mielony
kminek,
kolendra, odrobina
papryki i
pieprzu Cayenne,
gałka muszkatołowa)Starte
ziemniaki bardzo dobrze odcisnąć; rozkłócone
jajka wymieszać ze
śmietaną i
przyprawami a następnie z
ziemniakami; wstawić do lodówki na ok. 30 minut.Rozgrzaną gofrownicę lekko natłuścić
oliwą (najlepiej pędzelkiem) po czym nakładać ok. 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piec na złoto (u mnie ok. 7 minut).W przepisie oryginalnym zaleca się schłodzenie masy przez całą godzinę, jednak u mnie rezultat był lepszy przy krótszym chłodzeniu,
ziemniaki bowiem puściły dość dużo soku podczas ‘leżakowania’ w lodówce.Ja podaję te gofry z
ziołowo-
śmietankowym serkiem, jednak dla lubiących
ryby polecam – jak w przepisie oryginalnym – plasterki
wędzonego łososia.Te ziemniaczane gofry są bardzo delikatne, a kwaśna
śmietana dodatkowo nadaje im ciekawego smaku. Oczywiście nie smakują tak jak gofry, a raczej jak takie ‘inne’ placki ziemniaczane, jednak ich smak jest naprawdę ciekawy, warto więc choć raz ich spróbować :)Smacznego!……………………………………………………………………………………………………………………Recette en français – Gaufres de pommes de terre