Wykonanie
Aby przygotować pikantne placki z
ziemniaków szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
0,5 kg ugotowanych
ziemniaków, 25 dkg
żółtego sera, 2
żółtka,
jajko, 3 czubate łyżki
bułki tartej,
sól,
pieprz, starta
gałka muszkatołowa,
bułka tarta do posypania, tłuszcz do smażeniaSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Ziemniaki należy zemleć, dodać starty na grubej jarzynowej tarce
ser i resztę składników. Następnie wyrobić ciasto, doprawić do smaku, aby było pikantne . Na posypanej
bułką tartą stolnicy rozwałkować je na grubość około 0,5 centymetra. Wykrawać szklanką lub większym słoikiem krążki, posypać je
bułką tartą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Podawać do gotowanych jarzyn, surówki lub
zsiadłego mleka.