ßßß
Risotto z rukolowym pesto(wg Cyril’a Lignac)Na risotto :250g ryżu do risotto150 ml białego wytrawnego wina2-3 łyżki oliwy z oliwekok. 1 litr rosołu / wywaru100 g parmesanu80 g masła1 cebulaNa pesto :50 g rukolikilka liści bazylii1 ząbek czosnku5 łyżek oliwy z oliwek75g parmesanuZmiksować rukolę z bazylią, czosnkiem i kawałkami parmezanu. Dodać oliwę – ewentualnie odrobinę więcej – by wszystkie składniki się dobrze połączyły.Cebulę poszatkować i przesmażyć na oliwie na lekko złoty kolor. Dodać ryż i dusić go kilka minut z cebulą, aż stanie się lekko przeźroczysty, stale mieszając. Dodać wino i dusić aż do wchłonięcia, dość często mieszając. Następnie wlać tyle wywaru, by ryż był nim lekko zakryty; dolewać gorącego wywaru za każdym razem, gdy ryż już go wchłonie, często mieszając. Powtarzać tę czynność aż ryż będzie dobrze miękki.Zetrzeć parmezan. Masło pokroić w małą kostkę.Gdy ryż jest już miękki, dodać parmezan, masło oraz pesto z rukoli i dobrze wszystko wymieszać (uwaga : nie gotować już po dodaniu rukoli !)Podawać dobrze ciepłe.
Mam nadzieję, że zgodzicie się ze mną, że już patrząc na to pesto robi się wokół bardziej wiosennie ;)Smacznego!