ßßß Cookit - przepis na Tadżin

Tadżin

Wykonanie

Tadżin
Nigdy nie byłam w Maroku (a szkoda!), ale na tę potrawę „zachorowałam” po obejrzeniu programu podróżniczo-kulinarnego. Właściwie do pełni szczęścia brakuje mi odpowiedniego naczynia, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, jak mawia przysłowie. Tak więc polubiłam naczynie żaroodporne i swojską patelnię.
Potrzebne do potrawy:
kurczak w kawałkach, dowolne części (ja wybrałam udka)
cukinia
marchewka
dwa duże ziemniaki
dwie duże cebule
czosnek
cieciorka w puszce
kuskus – pół szklanki
pomarańcza lub cytryna (a właściwie skórka)
sól, papryka w proszku, pieprz
bulion
Kurczaka (posolonego) podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i ziemniaki w plasterkach. Gdy ziemniaczki się podpieką, dokładamy pokrojoną cukinię i smażymy do miękkości. Jeśli się przypala, podlewamy małą ilością bulionu. Dodajemy marchewkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy bulionem i pieczemy około pół godziny. Gdy smaki się pięknie wymieszają, dodajemy czosnek, paprykę, cieciorkę z puszki, mieszamy i zasypujemy kuskusem. (Ważne jest, żeby w potrawie było jeszcze trochę bulionu, który kuskus wchłonie.) Posypujemy otartą skórką pomarańczy lub cytryny.
Po kilku minutach tadżin jest gotowy. Dobrze smakuje odgrzewany!
Kuskus można przygotować oddzielnie. W programie telewizyjnym wzbogacili potrawę jajkami, które wbito i zapieczono, tak, że wyglądały jak sadzone.
(zdjęcie naczynia ze strony http://www.etsy.com)
cukinia jajka kurczak kuskus tadżin tagine tajine zapiekanka
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2012/11/tadzin.html