Wykonanie
Dziś od rana mam dzień dziecka. Z rana obudził mnie kurier z paką wyładowaną
czekoladąFirma http://www.slodkiswiat.com.pl przysłała nam swoje produkty do wypróbowania. Szczerze mówiąc, to trochę uratowali mój dzień, bo dzieciaki chore, z gorączką, nie miałam nawet jak iść do sklepu. A przecież dziś urodziny babci, no jak to tak bez tortu? Nie mając zbytniego wyboru składników, musieliśmy z synkiem improwizować. Ale dzięki temu powstał przepis, który możecie wykorzystać nawet, kiedy lodówka świeci pustkami. Zaledwie dwie dekoracje zrobiły swoje. Tort prezentuje się efektownie. A
czekoladowe łezki są bardzo wydajne, nie zużyłam nawet połowy opakowania.Tort z niczegoSkładniki
biszkopt6
jajek1 szkl
cukru1 szkl
mąki pszennej0,5 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakaokrem budyniowy0,5l
mleka4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukrugarść pastylek
czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl)trochę
kakao (dla koloru)3/4 kostki
masłanasączenie2 łyżki
kawy mielonej1 łyżka
wódki orzech laskowyprzełożenieniecały słoik
konfitury wiśniowej (własnej roboty)dekoracje
łezki z ciemnej
czekolady (http://www.slodkiswiat.com.pl)lilie z
czekolady duo (http://www.slodkiswiat.com.pl)Sposób przygotowaniaKrok 1Oddzielić
białka jaj , dodać do nich łyżkę
cukru i szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce utrzeć
żółtka z
cukrem. Dodać
mąkę i na koniec ubite
białka. Nie miksować zbyt długo, aby masa pozostała puszysta. Oddzielić połowę i dodać do jednej trochę
kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać.Krok 2Odlać pół szklanki
mleka. Rozrobić w nim
mąkę. Resztę
mleka zagotować z
cukrem. Wlać
mąkę i mieszać masę, aż powstanie
budyń. Podzielić na 2 części. Rozpuścić
czekoladę do fondue w kąpieli
wodnej i wlać do budyniu. Wymieszać. Podzielić 3/4
masła na 2 części i wmiksować do ostudzonej masy. Do dwóch miseczek rzecz jasna. No to mamy krem.Krok 3Z
biszkoptu wykrajamy to co chcemy. U mnie były to dwa kwadraty. Przecięłam je jeszcze na pół poziomo. Nasączyłam
kawą z łyżką wódeczki z
orzecha laskowego.Krok 4Nasączone płaty
biszkoptu przełożyłam najpierw kremem ciemnym,
potem domowej roboty
konfiturą wiśniową, a na to
białym kremem. Następnie znów ciemnym kremem. Mając przełożony tort, resztą kremu wysmarowałam boki i wierzch
tortu według własnej inwencji twórczej :)Krok 5

Tort udekorowałam liliami i łezkami z
czekolady, które przysłała nam na spróbowanie firma http://www.slodkiswiat.com.pl