ßßß
Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale zawsze, kiedy macie ochotę na coś rześkiego.Składnikipłatki migdałowe (do dekoracji)ciasto3 jajka1/3 szkl cukru4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka wodynasączenie0,5 szkl wody2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cukrumasa budyniowa2 budynie śmietankowe0,5 szkl soku z cytryny1,5 szkl wody3/4 szkl cukru100g masłamasa śmietanowa1 galaretka cytrynowa1 szkl wody500ml śmietany 36%2 łyżki cukruSposób przygotowaniaKrok 1Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C.Krok 2Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem.Krok 31 szkl wody gotujemy razem z 0,5 szkl soku z cytryny i cukrem. W pozostałej 0,5 szkl wody rozprowadzamy 2 budynie. Kiedy płyn się zagotuje, wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Mamy budyń cytrynowy. Studzimy go i miksujemy z miękkim masłem. Smarujemy masą nasączony biszkopt.Krok 4Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki.