Wykonanie
Ten przepis to kompozycja kremu karpatkowego ze
spodem herbatnikowym, przełamana kwaskowatą nektaryną i
galaretką cytrynową. Nieskomplikowany deser, kremowy, bogaty w smaki i można go modyfikować na wiele sposób - dodając różne
owoce i zmieniając smak
galaretki.
Składniki:Na spód:150 gram
herbatników holenderskich w
czekoladzie (można zamienić na np. digestive w
czekoladzie)70 gram
masłaNa krem:pół litra
mleka100 gram
masła1,5 łyżki
mąki pszennej1,5 łyżki
maki ziemniaczanej3/4 opakowania budyniu
śmietankowego (bez
cukru)4 łyżki
cukruNa wierzch:6 nekarynekpół opakowania
galaretki cytrynowej3/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:Spód:
Masło rozpuścić a
ciastka rozdrobnić - najlepiej w malakserze (można rozkruszyć w rękach na bardzo drobne kawałeczki). Wymieszać oba składniki i masą wyłożyć spód naczynia, w którym przygotowujemy deser - u mnie forma o średnicy 22 cm. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.Krem:
Mleko zagotować, do gotującego się dodać obie
mąki i proszek budyniowy. Zdjąć z ognia i bardzo energicznie mieszać przez minutę, aż znikną wszystko grudki. Ja mieszam miotełką. Ostudzić.W misce utrzeć mikserem na puch
masło z
cukrem. Powoli dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do połączenia obu mas.Krem wyłożyć na zimny spód
herbatnikowy i wstawić do lodówki przynajmniej na 4h.Wierzch:
Nektarynki pokroić na półksiężyce i rozłożyć na kremie.
Galaretkę przygotować tak jak podaje przepis na opakowaniu, ale zmniejszyć ilość
wody (3/4 szklanki). Gdy dobrze wystygnie wyłożyć ją na nektaryny i wstawić do lodówki na kolejne 2h.
Życzę smacznego :)