ßßß Cookit - przepis na Ciasto meksykańskie mocno czekoladowe p. Joanna Łyga

Ciasto meksykańskie mocno czekoladowe p. Joanna Łyga

nazwa

Wykonanie

Czekolada – tak – w każdej postaci. Jesteśmy zauroczone ciastem, musi być dobre i już niebawem przetestujemy.
Składniki
2 szkl mąki (ok. 311g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl kakao
1 łyżka cynamonu
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 3 łyżkach wody)
1 szkl maślanki
200g masła
1 łyżka nutelli
Sposób przygotowania
Krok 1
Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel .
Krok 2
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru .
Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i kawę , dodać nutellę ubijać mikserem aż powstanie jednolita masa.
Proszek połączyć z mąką , cynamonem i kakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły .
Krok 3
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka .
Krok 4
Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi .
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/14817/ciasto-meksykanskie-mocno-czekoladowe-p-joanna-lyga-danie-konkursowe