ßßß
Coś dla osób na diecie bezmięsnej. Pierożki z soczewicą ciekawie komponują się z różnymi dipami np. czosnkowym. Polecam jako przystawkę do piwa.SkładnikiCiasto225 gram mąki pszennej15 gram drożdży1/3 szklanki śmietany180 gram masła0,5 łyżeczki soliFarsz2/3 szklanki ugotowanej na miękko zielonej soczewicy1 duża cebula3/4 kostki twarogusól, pieprz, majeranek, sok z cytrynymasło do smażenia cebuliSposób przygotowaniaCiastoKrok 1Drożdże mieszamy ze śmietaną następnie łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto.FarszKrok 2Ugotowaną na miękko soczewicę przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę, którą uprzednio kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny.Krok 3Ciasto rozwałkujemy i wycinamy kółka. Układamy farsz i lepimy pierogi. Następnie pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Możemy posmarować białkiem jaja i posypać np. sezamem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyJem zdrowo: Pieczone kotlety z kaszy jaglanejJem zdrowo: Kotleciki z kaszy jaglanejCukinia nadziewana mięsem mielonym i soczewicąJem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużemZapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu p. Hani Rostkowskiej – danie konkursowe