Wykonanie

Mimo, że piernik uważany jest za typowo świąteczne ciasto i w wielu domach gości tylko w Boże Narodzenie, ja uważam że jest to po prostu “zimowe ciasto”, które dobrze smakuje nie tylko przy świątecznym
stole.Przygotowując ciasto wypróbowałam przy okazji
polewę czekoladową firmy HELIO. Dobrze się spisała, nie przesłodziła całości a jednak dała piernikowy dodatkowy smaczek.Składniki15 dag
cukru0,5 szklanki
piwa25 dag
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika5 dag
masła ((rozpuścić))5 jaj50 dag
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaorzechy,
śliwki suszone,
płatki migdałowe1
polewa czekoladowa (HELIO)Sposób przygotowaniaKrok 1Dwie łyżki
cukru zrumienić na patelni, dolać
piwo i podgrzewać aż
cukier się rozpuści. Dodać
przyprawę do piernika,
miód i resztę
cukru. Gotować przez ok. 5 minut. Odstawić do przestudzenia.W oddzielnym garnku rozpuścić
masło i również ostudzić.Krok 2W misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
żółtka. Dodać przestudzone
masło oraz roztwór przygotowany na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać.Krok 3Ubić sztywną pianę z
białek (z dodatkiem
soli). Pianę wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami połączonymi w misce. Dodać posiekane
orzechy włoskie i/lub laskowe oraz
śliwki suszone.Krok 4Piec w wyłożonej papierem keksówce przez godzinę w temp. 190 st. C.Jeszcze ciepłe ciasto polać rozpuszczoną
polewą czekoladową i ewentualnie ozdobić
bakaliami.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Piernik na
piwie, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyBezglutenowa kostka piernikowa p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowePiernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowePiernik z
wiśniami
Dwukolorowa Stefanka
Kakaowe babeczki z Karmi