Wykonanie

Święta świętami, ale do świąt też trzeba coś jeść. Polecam bułeczki z
konfiturą. A do tego najlepiej
herbatkę po rosyjskuSkładniki1 szkl
mleka (zaczyn)0,5 kostki
drożdży (zaczyn)1 łyżka
mąki tortowej (zaczyn)1 łyżka
cukru (zaczyn)0,5kg
mąki tortowej (ciasto)2 łyżki
masła (ciasto)1 łyżeczka
soli (ciasto)1
jajko (ciasto)1
żółtko (ciasto)3 łyżki
maku (ciasto)1
białko (do posmarowania)1 słoik
konfitury wiśniowej (nadzienie)Sposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać
mleko, wkruszyć
drożdże, dodać
mąkę i
cukier i odstawić do wyrośnięcia.Krok 2Połączyć składniki na ciasto. Dodać zaczyn. Wyrabiać.Krok 3Rozwałkować ciasto. Wycinać dość duże kółka. Ja użyłam do tego celu flaczarki. Kółka ponacinać w 4 miejscach. Na godz 12, 3, 6, 9 zostawiając środek nieprzecięty.Krok 4Na środek nakładać łyżeczkę
konfitur. Zawijać
płatki różyczek do góry, dokładnie sklejając! Mi wyszło 16 różyczek.Krok 5Na koniec posmarować je
białkiem. Można jeszcze po wierzchu posypać
makiem.Krok 6Piec 20-25 minut w 180*CVN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.0/ 10 (1 vote cast)Różyczki
makowe z
wiśniami, 9.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyCiepłe bułeczki z
konfiturą z
wiśniRacuchy
drożdżowe z
wiśniamiBułeczki
drożdżowe z
czekoladowym nadzieniemMisiowe bułeczki ze
śliwkąCebularze