Wykonanie

Przerwa w pisaniu o gotowaniu trwa. W ramach przerwy mam dodatkową przerwę od wszystkiego, czym chciałabym się zająć. Przerwa numer dwa jest spowodowana
sportową kontuzją, która niezmiernie mnie irytuje. Zamiast zatem niekonstruktywnie dawać upust swej złości, spieszę ze świąteczną propozycją dla Czytelnika. Być może przepis Mu się wkrótce przyda a może nie, bo jest dość pracochłonny. Gdyby jednak nie istniało moje osobiste przekonanie, że wart jest poświęcenia nań czasu, nie znalazłby się w tym miejscu na pewno.Przepis dotyczy blachy o wymiarach 22 x 22 cm.Masa wiśniowa:250 g
konfitur z
wiśni6 łyżek
cukru450 g mrożonych
wiśni1 łyżka
masłaMasa budyniowa:500 ml
mleka125 g
cukru4
żółtka80 g
mąkiCiasto:250 g
mąki4
żółtka1 saszetka
drożdży40 g stopionego
masła150 ml
mleka40 g
cukruDodatkowo: 1
jajko i 2 łyżki
mleka do posmarowania wierzchu ciastaRozmrożone
wiśnie wrzucić na gorące
masło, dodać
cukier i smażyć na bardzo dużej mocy aż sok odparuje (15 min.). Dodać
konfitury i smażyć 7 min. aż masa zacznie przywierać do dna a płynu prawie nie będzie. Masa ma
mieć "sztywną" konsystencję i po rozgarnięciu łyżką ma się nie rozlewać.

Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Zrobić masę budyniową:
mleko zagotować.
Żółtka utrzeć z
cukrem na pulchną masę, dodać
mąkę, wymieszać. Wlać połowę gorącego
mleka nie przerywając mieszania. Resztę
mleka ponownie zagotować. Wlać do niego masę mączno -
żółtkową i intensywnie mieszając doprowadzić ponownie do zagotowania. Odstawić
budyń do całkowitego wystygnięcia, przykrywając wierzch szczelnie folią.

Połowę
mąki wymieszać z
drożdżami i
mlekiem. Dodać 1 łyżeczkę
cukru. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy rozczyn podrośnie utrzeć
żółtka z resztą
cukru na białą masę, dodać do nich rozczyn cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania dodać partiami
masło i resztę
mąki.Mieszać dalej robotem przez 15 min. aż ciasto stanie się zwarte, elastyczne i nie będzie się przyklejać do gumowej
łopatki. Konsystencja ciasta zmienia się wraz z upływem czasu, w trakcie mieszania.

Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich po kolei cienko rozwałkować. Przełożyć Ciasto najpierw masą
wiśniową a
potem budyniową, umieszczając rozwałkowane części kolejno w formie i przykrywając nimi nadzienie.


Posmarować wierzch
jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami
mleka.

Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po 30 min. pieczenia przykryć wierzch papierem.

Gotowe ciasto należy kroić po całkowitym wystygnięciu.

Życzę smacznego i szczerze proszę o zwyczajowe zachowywanie koncentracji podczas wykonywania skoku w dal. Nie chciałabym, by Czytelnik popełnił mój błąd i znienacka pozostał z jedną tylko sprawną łydką, tracąc tym samym napęd. Tak w przenośni jak i dosłownie.