ßßß
Ciasto od dawna za mną chodziło, jadłam podobne w ulubionej cukierni aż w końcu udało mi się odtworzyć przepis, wyszło bardzo podobne i jest naprawdę przepyszne:) Polecam wszystkim amatorom słodkości.Składniki1 opakowanie biszkoptów0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej z cappuccinno i z 3 łyżkami wódki1 łyżka kakaoBiszkopt1/3 szklanki mąki ziemniaczanej2/3 szklanki mąki pszennej (np. Szymanowskiej)2 łyżki cappuccino (u mnie orzechowe)3/4 szklanki cukru4 jaja1 łyżka proszku do pieczeniaKrem1,5 szklanki mleka w proszku1 szklanka cukru400 gram serka waniliowego (ok. 2 opakowania)1 kostka masłaSposób przygotowaniaBiszkoptKrok 1Białko ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier dalej miksując. Następnie żółtka i powoli wymieszane i przesiane mąki,cappuccino z proszkiem do pieczenia ( na wolnych obrotach, żeby nie opadł). Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut ( do suchego patyczka). Następnie wyjmujemy, zrzucamy z wysokości 50-60 cm na podłogę i odkładamy do piekarnika do ostygnięcia. Piekłam w tortownicy o średnicy ok. 25 cm.KremKrok 2Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy serki waniliowe i dalej miksując dosypujemy mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę.Krok 3Biszkopt kroimy na dwie części. Nasączamy kawą i kładziemy masę. Na masę układamy nasączone biszkopty i kolejna warstwa masy. Na koniec drugą część biszkoptu, nasączamy. Na to warstwę masy i posypujemy kakao.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 6.0/ 10 (2 votes cast)Tort mleczno- kawowy , 6.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyJabłecznik “od serca”Kakaowy śmietanowiecMazurek z bakaliamiCiasto ShrekChatka Puchatka