ßßß Cookit - przepis na Tort mleczno- kawowy

Tort mleczno- kawowy

nazwa

Wykonanie

Ciasto od dawna za mną chodziło, jadłam podobne w ulubionej cukierni aż w końcu udało mi się odtworzyć przepis, wyszło bardzo podobne i jest naprawdę przepyszne:) Polecam wszystkim amatorom słodkości.
Składniki
1 opakowanie biszkoptów
0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej z cappuccinno i z 3 łyżkami wódki
1 łyżka kakao
Biszkopt
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki pszennej (np. Szymanowskiej)
2 łyżki cappuccino (u mnie orzechowe)
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem
1,5 szklanki mleka w proszku
1 szklanka cukru
400 gram serka waniliowego (ok. 2 opakowania)
1 kostka masła
Sposób przygotowania
Biszkopt
Krok 1
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier dalej miksując. Następnie żółtka i powoli wymieszane i przesiane mąki,cappuccino z proszkiem do pieczenia ( na wolnych obrotach, żeby nie opadł). Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut ( do suchego patyczka). Następnie wyjmujemy, zrzucamy z wysokości 50-60 cm na podłogę i odkładamy do piekarnika do ostygnięcia. Piekłam w tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
Krem
Krok 2
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy serki waniliowe i dalej miksując dosypujemy mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę.
Krok 3
Biszkopt kroimy na dwie części. Nasączamy kawą i kładziemy masę. Na masę układamy nasączone biszkopty i kolejna warstwa masy. Na koniec drugą część biszkoptu, nasączamy. Na to warstwę masy i posypujemy kakao.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 6.0/ 10 (2 votes cast)
Tort mleczno- kawowy , 6.0 out of 10 based on 2 ratings
Podobne wpisy
Jabłecznik “od serca”
Kakaowy śmietanowiec
Mazurek z bakaliami
Ciasto Shrek
Chatka Puchatka
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5527/tort-mleczno-kawowy