ßßß Cookit - przepis na Najlepsza PIZZA pod słońcem !

Najlepsza PIZZA pod słońcem !

nazwa

Wykonanie

Hmm zaniedbałam troszkę nie było mnie parę dni a już czuje jakby nie było mnie parę miesięcy. Dziwne uczucie. Może to przesz szkołę? Brak czasu? Stres? nie wiem ale wiem, że muszę to nadrobić. W czwartek przyjechała do mnie Kalina, niestety widujemy się max 4 razy w roku więc trzeba koniecznie wykorzystać ten czas. Stwierdziłyśmy, że tradycją naszych spotkań są wyjścia do naleśnikarni ( u mnie w łodzi "Manekin" ) wtedy choćby się waliło i paliło zjem całego wielkiego naleśniora !! Odbiegając troszkę od tematu przechodząc do dzisiejszego dania muszę powiedzieć, że sama jestem z niego dumna ;o. Chciałam zrobić niespodziankę mojemu facetowi i za nic w świecie nie wiedziałam co zrobić mu na kolacje z tego względu, że preferował coś na ostro. Ale olśniło mnie ! Pizza !
Składniki:
- dwie szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Farsz: ( każdy dopiera je według uznania )
- ser
- wędlina
- papryka
- cukinia
- ketchup
- przyprawy : oregano, papryka ostra, shoarma/gyros
Sos:
- koncentrat pomidorowy
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie:
Do wody wsypujemy cukier, suche drożdże, oliwę i sól, mieszamy dokładnie aby drożdże połączyły się z innymi składnikami, następnie wsypujemy do miski mąkę ( może być przesiana ). Do mąki wlewamy połowę naszego roztworu wody z drożdżami i ugniatamy ciasto, dolewamy resztę nadal ugniatając bardzo dokładnie. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie podsypujemy mąką ( u mnie było lepkie więc można dodać mniej roztworu ) Wyrabiamy nasze ciasto i odkładamy pod przykryciem (ściereczka) w suche ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni, a nasze ciasto wałkujemy na okrągły kształt. Ważne jest to żeby ciasto nie było za cienkie. Przekładamy nasze ciasto do formy ( u mnie akurat do tarty bo jest okrągła, ale może to być zwykła blacha wyłożona folią aluminiową posmarowana oliwą ) Zawijamy brzegi smarujemy ketchupem i układamy składniki wędlina, cukinia, papryka, ser, posypujemy całość oregano, papryką ostrą i gyrosem. Pizze wkładamy do piekarnika na 20 min. I gotowe :) Możemy zrobić również szybki sos, mała puszeczka koncentratu przyprawiona solą, pieprzem, oregano oraz papryką ostrą.
PS. mały trik, żeby ciasto nie nasiąkało np. wodą z pomidorów ( jak robimy pizze z pomidorami ) smarujemy już uformowane ciasto oliwą lub innym tłuszczem :)
Źródło:http://alekksandra.blogspot.com/2012/09/najlepsza-pizza-pod-soncem.html