Wykonanie
Hmm zaniedbałam troszkę nie było mnie parę dni a już czuje jakby nie było mnie parę miesięcy.
Dziwne uczucie. Może to przesz szkołę? Brak czasu? Stres? nie wiem ale wiem, że muszę to nadrobić. W czwartek przyjechała do mnie Kalina, niestety widujemy się max 4
razy w roku więc trzeba koniecznie wykorzystać ten czas. Stwierdziłyśmy, że tradycją naszych spotkań są wyjścia do naleśnikarni ( u mnie w łodzi "Manekin" ) wtedy choćby się waliło i paliło zjem całego wielkiego naleśniora !! Odbiegając troszkę od tematu przechodząc do dzisiejszego dania muszę powiedzieć, że sama jestem z niego dumna ;o. Chciałam zrobić niespodziankę mojemu facetowi i za nic w świecie nie wiedziałam co zrobić mu na kolacje z tego względu, że preferował coś na ostro. Ale olśniło mnie ! Pizza !

Składniki:- dwie szklanki
mąki- 1 płaska łyżeczka suchych
drożdży- 2 łyżeczki
oliwy z oliwek- 3/4 szklanki letniej
wody- szczypta
soli- 1 płaska łyżeczka
cukruFarsz: ( każdy dopiera je według uznania )-
ser-
wędlina-
papryka-
cukinia-
ketchup-
przyprawy :
oregano,
papryka ostra, shoarma/gyrosSos:-
koncentrat pomidorowy-
papryka ostra-
sól-
pieprz-
oreganoPrzygotowanie:Do
wody wsypujemy
cukier, suche
drożdże,
oliwę i
sól, mieszamy dokładnie aby
drożdże połączyły się z innymi składnikami, następnie wsypujemy do miski
mąkę ( może być przesiana ). Do
mąki wlewamy połowę naszego roztworu
wody z
drożdżami i ugniatamy ciasto, dolewamy resztę nadal ugniatając bardzo dokładnie. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie podsypujemy
mąką ( u mnie było lepkie więc można dodać mniej roztworu ) Wyrabiamy nasze ciasto i odkładamy pod przykryciem (ściereczka) w suche ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni, a nasze ciasto wałkujemy na okrągły kształt. Ważne jest to żeby ciasto nie było za cienkie. Przekładamy nasze ciasto do formy ( u mnie akurat do tarty bo jest okrągła, ale może to być zwykła blacha wyłożona folią aluminiową posmarowana
oliwą ) Zawijamy brzegi smarujemy
ketchupem i układamy składniki
wędlina,
cukinia,
papryka,
ser, posypujemy całość
oregano,
papryką ostrą i gyrosem. Pizze wkładamy do piekarnika na 20 min. I gotowe :) Możemy zrobić również szybki sos, mała puszeczka koncentratu przyprawiona
solą,
pieprzem,
oregano oraz
papryką ostrą.PS. mały trik, żeby ciasto nie nasiąkało np.
wodą z
pomidorów ( jak robimy pizze z
pomidorami ) smarujemy już uformowane ciasto
oliwą lub innym tłuszczem :)