ßßß
Składniki (na formę do tarty o średnicy 26 cm):150 g płatków owsianych400 ml mleka100 g miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 ml płynnego miodu1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcejowoce: jagody, borówki, malinycukier puder do posypaniaPłatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka (zostawiając ok. 2-3 łyżek mleka) i odstawić.Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować.Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem i... smacznego :)
Przed pieczeniem