Wykonanie
Straszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;)To ciasto jest bez
cukru (oprócz odrobiny
cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z
mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi
orzechami. Zawiera również
masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze ;)) zamiennika.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 26 cm):150 g
płatków owsianych400 ml
mleka100 g miękkiego
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 ml płynnego
miodu1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
mąki - u mnie owsiana -
mąkę można zastąpić tartymi
orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej
owoce:
jagody,
borówki,
malinycukier puder do posypania
Płatki owsiane zalać gorącym
mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część
mleka zostanie wchłonięta przez
płatki. Po tym czasie odcisnąć
płatki z
mleka (zostawiając ok. 2-3 łyżek
mleka) i odstawić.
Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać
miód, ekstrakt
waniliowy i
jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać
proszek do pieczenia,
mąkę i nasączone
płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki
mleka. Wszystko dokładnie zmiksować.Ciasto wylać na posmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą formę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać
cukrem pudrem i... smacznego :)
Przed pieczeniem