ßßß Cookit - przepis na Wilgotny piernik na ciemnym piwie

Wilgotny piernik na ciemnym piwie

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu piernik na ciemnym piwie. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi imbiru, cynamonu oraz białego pieprzu. Najlepiej smakuje polany dużą ilością polewy czekoladowej. Polewa, którą Wam proponujemy jest według przepisu Siostry Anastazji. Polewa jest mocno czekoladowa, lśniąca i plastyczna, a więc nie kruszy się podczas krojenia, a do tego jest przepyszna. Palce lizać!
Ciasto
160 ml ciemnego piwa
260 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody
2 i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
130 g cukru
160 ml miodu
180 ml oleju
Polewa: (w/g przepisu Siostry Anastazji)
125 g margaryny (1/2 kostki)
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka żelatyny
Wykonanie ciasta:
Piwo zagotowujemy i odstawiamy z ognia
W średniej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, imbirem, białym pieprzem i cynamonem
W większej misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą pianę
Cały czas miksując dolewamy płynny miód oraz olej
Do ciasta dodajemy na zmianę sypkie składniki ze średniej miski na przemian z piwem, cały czas miksując, aż do połączenia wszystkich składników
Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej (32x11 cm) lub dwóch małych, którą smarujemy margaryną i oprószamy mąką lub bułką tartą
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka
Polewa:
Do rondelka wkładamy 1/2 kostki margaryny, cukier puder oraz kakao
Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając
Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i wsypujemy 1 łyżkę żelatyny. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się
Do szklanki z żelatyną dodajemy kilka łyżek rozpuszczonej polewy z rondelka, dokładnie mieszając (w ten sposób hartujemy żelatynę i nie powstaną grudki). Polewę ze szklanki wlewamy do rondelka z resztą polewy i dokładnie mieszamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości
Polewę ostawiamy z ognia i lekko studzimy
Gdy polewa będzie lekko ciepła dodajemy 5 łyżek śmietany (dodajemy po jednej łyżce) i dokładnie mieszamy
Po 3-5 minut polewa nabierze odpowiedniej konsystencji
Po całkowitym ostudzeniu ciasta rozsmarowujemy polewę na pierniku. Ciasto odstawiamy, żeby polewa zastygła na cieście.
Smacznego!
Inspiracja: "Świat Kobiety" - 101 przepisów "Świąteczne ciasta i torty"
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/12/wilgotny-piernik-na-ciemnym-piwie.html