Wykonanie

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu piernik na
ciemnym piwie. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi
imbiru,
cynamonu oraz
białego pieprzu. Najlepiej smakuje polany dużą ilością
polewy czekoladowej. Polewa, którą Wam proponujemy jest według przepisu Siostry Anastazji. Polewa jest mocno czekoladowa, lśniąca i plastyczna, a więc nie kruszy się podczas krojenia, a do tego jest przepyszna. Palce lizać!Ciasto160 ml
ciemnego piwa260 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 i 1/4 łyżeczki
sody2 i 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonego
białego pieprzu1 łyżeczka
cynamonu2
jajka130 g
cukru160 ml
miodu180 ml
olejuPolewa: (w/g przepisu Siostry Anastazji)125 g
margaryny (1/2 kostki)5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao5 łyżek kwaśnej gęstej
śmietany 18%2 łyżki gorącej
wody1 łyżka
żelatynyWykonanie ciasta:
Piwo zagotowujemy i odstawiamy z ogniaW średniej misce mieszamy przesianą
mąkę z
kakao,
sodą oczyszczoną,
imbirem,
białym pieprzem i
cynamonemW większej misce miksujemy
jajka z
cukrem na puszystą pianęCały czas miksując dolewamy płynny
miód oraz
olejDo ciasta dodajemy na zmianę sypkie składniki ze średniej miski na przemian z
piwem, cały czas miksując, aż do połączenia wszystkich składnikówCiasto przelewamy do dużej formy keksowej (32x11 cm) lub dwóch małych, którą smarujemy
margaryną i oprószamy
mąką lub
bułką tartąPieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczkaPolewa:Do rondelka wkładamy 1/2 kostki
margaryny,
cukier puder oraz
kakaoPodgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszającDo szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej
wody i wsypujemy 1 łyżkę
żelatyny. Dokładnie mieszamy, aż
żelatyna rozpuści sięDo szklanki z
żelatyną dodajemy kilka łyżek rozpuszczonej polewy z rondelka, dokładnie mieszając (w ten sposób hartujemy
żelatynę i nie powstaną grudki). Polewę ze szklanki wlewamy do rondelka z resztą polewy i dokładnie mieszamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania, ponieważ
żelatyna straci swoje właściwościPolewę ostawiamy z ognia i lekko studzimyGdy polewa będzie lekko ciepła dodajemy 5 łyżek
śmietany (dodajemy po jednej łyżce) i dokładnie mieszamyPo 3-5 minut polewa nabierze odpowiedniej konsystencjiPo całkowitym ostudzeniu ciasta rozsmarowujemy polewę na pierniku. Ciasto odstawiamy, żeby polewa zastygła na cieście.Smacznego!Inspiracja: "Świat Kobiety" - 101 przepisów "Świąteczne ciasta i
torty"Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
