ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z morelami

Sernik na zimno z morelami

nazwa

Wykonanie

Tego ciasta raczej nie powinnam nazywać sernikiem, bo wcale nie ma w nim sera. Raczej pasowałoby tu coś w stylu jogurtownika, no ale nie będę tworzyć nowych nazw.;)
Przygotowanie sernika oraz jego skład są dziecinnie proste. Jedynym bardziej wymagającym elementem mogą okazać się biszkopciki, które znajdują się w warstwie jogurtu i moreli. Ale zapewniam was, na pewno się wam uda.
Przepis na biszkopciki pochodzi z książki Gordona Ramsaya pt. "Desery". Jeśli wolicie możecie zamienić je na biszkopty z mojego przepisu.
Składniki na sernik w blaszce 24x27cm:
warstwa jogurtowa:
800g jogurtu naturalnego lub greckiego
1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
łyżka cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
4 łyżeczki żelatyny + niewielka ilość wody
warstwa owocowa:
1kg moreli
250g jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny + niewielka ilość wody
1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
biszkopciki- damskie paluszki:
3 jajka
70g cukru
40g mąki pszennej
40g mąki kukurydzianej
galaretka:
1/2l soku brzoskwiniowego
3 łyżeczki żelatyny
Biszkopty:
Białka ubijamy na sztywną pianę, później stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. W drugiej misce ucieramy żółtka i dodajemy je do bezy. Miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy przesiane maki i delikatnie łączymy.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy paluszki, około 5-6 centymetrowe. W oryginale wyszło 20 sztuk, ale nasz mają być mniejsze, powinno wyjść około 60 sztuk.
Biszkopciki pieczemy przez około 7- 10 minut.
Warstwa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do miski wrzucamy jogurty, cukier zwykły i waniliowy, sok z cytryny. Dodajemy żelatynę i całość dokładnie blendujemy.
Warstwa owocowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Morele myjemy i obieramy. Kroimy je na mniejsze części i wkładamy do miski. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy do nich cukier, jogurt i wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy.
Galaretka:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym soku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie:
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy połowę paluszków. Na nie wlewamy warstwę jogurtową i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Po tym czasie układamy resztę biszkoptów, zalewamy kemem owocowym i odstawiamy do stężenia.
Na wierzch kładziemy zastygniętą galaretkę.
Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/sernik-na-zimno-z-morelami.html