ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowo- marchewkowe

Ciasto bananowo- marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Gdy jakiś czas temu miałam ochotę na ciasto marchewkowe, postanowiłam poszukać na nie przepisu. Wypróbowałam kilka z nich, jednak to smakuje mi najlepiej. Może, dlatego że zawiera ono banany, które uwielbiam. Oczywiście wprowadziłam też do przepisu kilka zmian.
Lubię to ciasto dlatego, że jest wilgotne, mięciutkie, banany i marchew są mocno wyczuwalne. Ponadto ciasto jest dosyć szybkie w przygotowaniu i znika w mgnieniu oka.
Po jego upieczeniu często ozdabiam je polewą z gorzkiej czekolady.
Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto;)
Składniki na tortownicę 26cm:
100g mąki gryczanej*
1 szklanka płatków żytnich
3 mocno dojrzałe banany
2 duże marchewki
2 jajka
200g jogurtu naturalnego
proszek do pieczenia
cynamon
dodatki: rodzynki, orzechy, żurawina, nasiona dyni itp.
*Można użyć gotowej lub zmielić kaszę np. w młynku do kawy- ja użyłam kaszy gryczanej białej
Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Suche składniki (tj. mąka, płatki, cynamon, proszek do pieczenia, dodatki) mieszamy w jednej misce. W drugiej miksujemy mokre (banany, marchew, jogurt, jajka).
Następnie łączymy zawartość obu misek.
Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy je przez około godzinę.
Gdy wystygnie ozdabiamy je polewą z gorzkiej czekolady (czekolada z kilkoma łyżkami mleka roztopiona w kąpieli wodnej)
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec ciasto bananowo- marchewkowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
marchew jest kopalnią witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz soli mineralnych: potasu, sodu, fosfory czy magnezu i wapnia; ponadto zawiera beta-karoten, który ma wpływ na układ odpornościowy, wygląd skóry oraz obniża poziom cholesterolu,
jogurt naturalny jest dobrym źródłem wapnia, od którego zależy jakość naszych kości,witamin A i B, a także jodu, fosforu, cynku i potasu.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/ciasto-bananowo-marchewkowe.html