Wykonanie
Gdy jakiś czas temu miałam ochotę na ciasto
marchewkowe, postanowiłam poszukać na nie przepisu. Wypróbowałam kilka z nich, jednak to smakuje mi najlepiej. Może, dlatego że zawiera ono
banany, które uwielbiam. Oczywiście wprowadziłam też do przepisu kilka zmian.Lubię to ciasto dlatego, że jest wilgotne, mięciutkie,
banany i
marchew są mocno wyczuwalne. Ponadto ciasto jest dosyć szybkie w przygotowaniu i znika w mgnieniu oka.Po jego upieczeniu często ozdabiam je polewą z
gorzkiej czekolady.Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto;)Składniki na tortownicę 26cm:100g
mąki gryczanej*1 szklanka
płatków żytnich3 mocno dojrzałe
banany2 duże
marchewki2
jajka200g
jogurtu naturalnegoproszek do pieczeniacynamondodatki:
rodzynki,
orzechy,
żurawina, nasiona dyni itp.*Można użyć gotowej lub zmielić
kaszę np. w młynku do
kawy- ja użyłam
kaszy gryczanej białej
Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.Suche składniki (tj.
mąka,
płatki,
cynamon,
proszek do pieczenia, dodatki) mieszamy w jednej misce. W drugiej miksujemy mokre (
banany,
marchew,
jogurt,
jajka).Następnie łączymy zawartość obu misek.Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy je przez około godzinę.Gdy wystygnie ozdabiamy je polewą z
gorzkiej czekolady (
czekolada z kilkoma łyżkami
mleka roztopiona w kąpieli
wodnej)Smacznego:)Dlaczego warto upiec ciasto
bananowo-
marchewkowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
marchew jest kopalnią witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz
soli mineralnych: potasu,
sodu, fosfory czy magnezu i wapnia; ponadto zawiera beta-karoten, który ma wpływ na układ odpornościowy, wygląd skóry oraz obniża poziom cholesterolu,
jogurt naturalny jest dobrym źródłem wapnia, od którego zależy jakość naszych kości,witamin A i B, a także
jodu, fosforu, cynku i potasu.