Wykonanie

Choć ten rok od samego początku mnie nie rozpieszcza, to jakoś w "międzyczasie" udało mi się posadzić w ogródku trochę roślin. W zeszłym roku miałam wspaniałe
pomidory, w tym posadziłam tylko trzy krzaczki koktajlowych, ale za to wysiałam m.in.
buraczki. Zawsze wrzucam po dwa nasiona koło siebie, bo jedno może nie wyrosnąć. Później
młode roślinki przerywam, a ponieważ szkoda było mi wyrzucić te śliczne, małe listki
buraczka, postanowiłam zrobić z nich
sałatkę :) Wiadomo, że w sklepach się tego nie kupi, ale świetnie sprawdzi się też młodziutka
botwinka.
Sałatka może być sycącą propozycją na drugie śniadanie. Ja zjadłam ją z młodymi ziemniaczkami na obiad :) Ostatnio, zamiast mieszać sałatki w misce, lubię układać je sobie na talerzu - wyglądają dzięki temu bardziej lekko i świeżo. Oczywiście tylko w sytuacjach, gdy przygotowuję jedną do
trzech porcji, bo w większych ilościach trochę byłoby to zabawne ;)Składniki (2 porcje):- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka- garść
młodych liści
sałaty- kilkanaście
młodych listków
buraczka- 1/2 niedużej
czerwonej cebuli- kulka
sera mozzarella-
sól,
pieprz,
słodka papryka- odrobina tłuszczu do smażeniaDip:- 1 łyżka
Majonezu Delikatnego
Winiary- 1 łyżka gęstego
jogurtu naturalnego- 1 ząbek
czosnku-
sól,
kolorowy pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Pierś z kurczaka przekrój na pół, tak aby powstały dwa cieńsze plastry. Posyp
solą,
pieprzem i
słodką papryką lub przypraw inaczej, wg własnych upodobań. Smaż z obu stron po kilka minut na rozgrzanym tłuszczu. Odsącz na ręczniku papierowym.2. Warzywa umyj, liście
sałaty porwij i ułóż na dwóch talerzach. Następnie porozkładaj listki
buraczka.3.
Cebulę pokrój w półtalarki,
mozzarellę w paski, ułóż jako kolejne warstwy.4. Przygotuj dip - wymieszaj
jogurt z
majonezem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Rozłóż po łyżce dipu na talerzach.5.
Pierś z kurczaka pokrój w paski, ułóż na wierzchu.