ßßß Cookit - przepis na Sałatka z piersią kurczaka, fetą i roszponką

Sałatka z piersią kurczaka, fetą i roszponką

nazwa

Wykonanie

Składniki wystarczą na przygotowanie dwóch dosyć sporych porcji. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją sobie w ramach lekkiego obiadu :) Sałatkę podałam z jogurtowym dressingiem, ale jeśli nie lubisz jogurtu naturalnego, możesz spokojnie polać ją np. odrobiną oliwy z oliwek.
Podałam również z jajkiem na twardo, choć nie jest ono potrzebne. Taką miałam ochotę i już ;) Polecam, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie :)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- sól, pieprz, tymianek
- łyżeczka masła
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 4 rzodkiewki
- 1 pomidor
- 1/2 małej cebulki
- porządna garść roszponki
- 1/3 kostki sera typu feta
- opcjonalnie: jajko ugotowane na twardo.
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżka ketchupu ziołowego
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
2. Rozgrzej patelnię i krótką chwilę praż na niej słonecznik, cały czas mieszając. Przełóż na talerzyk.
3. Na rozgrzaną patelnię (po słoneczniku) wrzuć mięso, mieszaj minutę, dodaj masło. Smaż krótko, na dużym ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, ale wciąż miękkie i wilgotne. Odstaw do wystygnięcia.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidora na nieduże kawałki, rzodkiewki w plasterki, fetę w kostkę. Umyj i osusz roszponkę.
5. Ułóż dowolnie na dwóch dużych talerzach po połowie wszystkich składników. Przygotuj dressing z jogurtu, ketchupu i pieprzu, dodaj do sałatki.
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2014/04/saatka-z-piersia-kurczaka-feta-i.html