Wykonanie
Składniki wystarczą na przygotowanie dwóch dosyć sporych porcji. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją sobie w ramach lekkiego obiadu :)
Sałatkę podałam z
jogurtowym dressingiem, ale jeśli nie lubisz
jogurtu naturalnego, możesz spokojnie polać ją np. odrobiną
oliwy z oliwek.Podałam również z
jajkiem na twardo, choć nie jest ono potrzebne. Taką miałam ochotę i już ;) Polecam, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie :)Stopień trudności: łatweSkładniki:- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka-
sól,
pieprz,
tymianek- łyżeczka
masła- 2 łyżki łuskanego
słonecznika- 4
rzodkiewki- 1
pomidor- 1/2 małej
cebulki- porządna garść
roszponki- 1/3 kostki
sera typu
feta- opcjonalnie:
jajko ugotowane na twardo.- 2 łyżki
jogurtu naturalnego typu greckiego- 1 łyżka
ketchupu ziołowego-
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Oprósz
solą,
pieprzem i
tymiankiem.2. Rozgrzej patelnię i krótką chwilę praż na niej
słonecznik, cały czas mieszając. Przełóż na talerzyk.3. Na rozgrzaną patelnię (po
słoneczniku) wrzuć
mięso, mieszaj minutę, dodaj
masło. Smaż krótko, na dużym ogniu, aż
mięso będzie w środku usmażone, ale wciąż miękkie i wilgotne. Odstaw do wystygnięcia.4.
Cebulę pokrój w drobną kostkę,
pomidora na nieduże kawałki,
rzodkiewki w plasterki,
fetę w kostkę. Umyj i osusz
roszponkę.5. Ułóż dowolnie na dwóch dużych talerzach po połowie wszystkich składników. Przygotuj dressing z
jogurtu,
ketchupu i
pieprzu, dodaj do sałatki.

