Wykonanie
Śniadania są moją zmorą :) Wszędzie dookoła sztuczne
wędliny, o parówkach w ogóle lepiej się nie wypowiadać, a
serki śniadaniowe czy owsianki (fuj!) to kompletnie nie moja bajka. Najchętniej codziennie jadłabym
jajka, ale te wiejskie od "szczęśliwej
kury" też mają ceny z kosmosu. Albo kanapki z
pomidorem, ale sami wiecie jak smakuje
pomidor o tej
porze roku! Jak żyć?Tak sobie więc wymyśliłam, że zacznę robić pasty
śniadaniowe z tego, co akurat będzie pod ręką, a że akurat była wędzona
pierś z kurczaka... i niewiele więcej... to na początek pasta bardzo prosta i smaczna :)Z podanej ilości składników wychodzi solidna porcja pasty. Świetnie smakuje z
rzeżuchą lub
kiełkami rzodkiewki.Składniki (duża porcja):- 2 wędzone
piersi kurczaka (ok. 350 gramów)- 5 kopiastych łyżeczek
majonezu (lub
jogurtu naturalnego w wersji odchudzonej)- 1 płaska łyżeczka
musztardy- 1 czubata łyżeczka
suszonego koperku (lub więcej do smaku)*- 1/4 łyżeczki
ostrej papryki- szczypta
pieprzu do smaku- opcjonalnie:
sól do smaku- 1 - 2 łyżeczki
oliwy z oliwek* Ja użyłam
suszonego koperku, bo akurat tylko taki miałam w domu, dlatego podaję suszony, ale można oczywiście użyć świeżego ;)Przygotowanie:1.
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze z
oliwą,
majonezem,
musztardą,
suszonym koperkiem i
ostrą papryką.2. Kiedy masa będzie już gładka i będzie miała konsystencję pasty, dopraw do smaku
pieprzem i ewentualnie
solą, zmiksuj jeszcze raz krótko.Do pasty można też dodać swoje ulubione dodatki, np. 2
suszone pomidory lub kilka
oliwek :)
