Wykonanie
Schab w sosie
cebulowo-
pieczarkowym, to idealne rozwiązanie dla osób, które po pracy nie mają ochoty na krojenie, siekanie, gotowanie, panierowanie itp, itd. Pokroić trzeba jedynie
cebulę,
czosnek i
pieczarki, pozmywać patelnię i garnek po ziemniakach czy
ryżu ;) Pyszny, domowy obiad, którego przygotowanie trochę czasu zajmuje, jednak nie wymaga dużo pracy.Bardzo lubię takie proste sosy z patelni i uwielbiam zapach
cebuli smażonej z
czosnkiem :) Taki obiad ma jeszcze tę zaletę, że można go podać zarówno z
ziemniakami, jak i z
ryżem czy dowolną
kaszą, a z każdym z dodatków będzie smakował świetnie. I jest równie dobry następnego dnia po odgrzaniu, więc spokojnie można przygotować porcję na dwa dni!Składniki:- 5 plastrów
schabu, lekko rozbitych- 2 dosyć duże
cebule- 250 gramów
pieczarek- 1 ząbek
czosnku- 2 kopiaste łyżki gęstej
śmietany (użyłam 16%)- 2 łyżki
mąki- 2 łyżki
oleju- szklanka
wody- ok. 1 łyżeczki
majeranku*-
sól,
pieprz do smaku*można go zastąpić
tymiankiem,
rozmarynem lub innym ulubionym
ziołem w zależności od nastroju ;)Przygotowanie:1. Kotlety doprawiamy
solą i
pieprzem.
Cebulę kroimy w piórka,
pieczarki i
czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej, obsmażamy
schab z obu stron na dosyć dużym ogniu, odkładamy na chwilę na talerz.2. Na tym samym
oleju smażymy
cebulę z
czosnkiem do momentu aż się zeszkli. Następnie dolewamy odrobinę
wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut, dopóki
cebula całkowicie nie zmięknie.3. Dodajemy
pieczarki, smażymy przez chwilę, a następnie wlewamy szklankę
wody, wkładamy kotlety, przykrywamy pokrywką i dusimy kilkanaście minut.
Mięso powinno być miękkie, a
cebula prawie całkiem się rozpaść.4. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
majerankiem. Zaprawiamy
śmietaną - najpierw dodajemy po łyżce gorący sos do
śmietany, cały czas mieszając, a następnie przelewamy na patelnię. Następnie zagęszczamy
mąką -
mąkę zalewamy zimną
wodą do ok. połowy wysokości szklanki, dokładnie mieszamy, dalej postępujemy tak, jak ze
śmietaną - dodajemy gorący sos i dopiero później wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze parę minut.Smacznego!!