Wykonanie

Mój ulubiony obiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa
kminku, ja
majeranku. Sos zagęszczam tylko
mąką, ale można też dodać odrobinę
śmietany.
Wołowina jest zdrowa, a ja mogłabym ją jeść co drugi dzień, niestety jej cena mnie do tego zniechęca:) No i czas przygotowania - trzeba zdecydowanie uzbroić się w cierpliwość.Z podanej ilości składników przyrządzisz cztery zrazy, ale jest to porcja raczej dla 2-3 osób. Dla panów warto policzyć dwie sztuki :)PS. Mojego ulubionego polonistę oburzyłby tytuł tego posta, z którego nie wynika czy zrazy są w sosie własnym czy
cebulka ;) Wiem, ale nic bardziej rozsądnego nie wymyśliłam:)Składniki:- 4 plastry
wołowiny- 4 kawałki
ogórka kiszonego- 4 paski
słoniny- ok. 2 łyżeczki
musztardy (u mnie sarepska)- 1 mała
cebulka- 1/2 kostki
bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego"
bulionu)-
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek (lub
kminek)- kilka
suszonych grzybów-
mąka- odrobina
olejuPrzygotowanie:1.
Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą
musztardy. Przyprawiamy
pieprzem i
majerankiem. Na każdy kawałek kładziemy niewielki kawałek
ogórka, kawałek
słoniny i kilka piórek
cebuli.2. Zawijamy dosyć ciasno i spinamy wykałaczkami,oprószamy
mąką. Na patelni dość mocno rozgrzewamy niewielką ilość
oleju i podsmażamy zawijasy krótko z każdej strony na dużym ogniu.3. Podsmażone zrazy przekładamy do niewielkiego rondelka wraz z resztką
oleju z patelni (powinno być go niewiele), W szklance gorącej
wody rozpuszczamy kostkę wołową, zalewamy zrazy i dolewamy tyle
wody, aby prawie całe były przykryte. Wrzucamy
grzybki i przyprawiamy.4. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny, aż
mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu przewracamy zrazy i mieszamy sos.5. W szklance mieszamy dokładnie 2 łyżki
mąki z odrobiną zimnej
wody. Dodajemy do tego po łyżce gorący sos, za każdym razem dokładnie mieszając, wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze około 10 minut.6. Na koniec doprawiamy sos
solą i
pieprzem. Możesz również użyć innych ulubionych przypraw.