Wykonanie
Jeśli chcecie pomóc mi wygrać świetną nagrodę od Media Markt zapraszam na stronę konkursową CapoNation http://www.cuponation.pl/urodziny-cuponation-konkurs gdzie za pośrednictwem logowania do facebooka można zagłosować na mój przepis.:) Konkurs trwa tylko do 13 października!Przepis na ten tort inspirowany był tym znalezionym na blogu Moje Wypieki,zrobiłam go jednak, jak to bywa nieco inaczej, tak więc tutaj zamieszczam przepis na moją wersję. :)Żałuję, że u nas nie ma możliwości kupna
śmietany 50%... dekoracja na pewno byłaby dużo łatwiejsza.9 października skończyłam razem z nim 26 lat, goście się zajadali, a ja choć cukiernik ze mnie wyjątkowo marny, byłam bardzo zadowolona z efektu.Smak jest naprawdę niepowtarzalny. Polecam! na 3 blaty ciasta:2 tabliczki
gorzkiej czekolady 75%
kakao lub więcej150g miękkiego
masła150g
cukru pudru7
jajek (M)150g
mąki, najlepiej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli na masę
wiśniową i
syrop:1kg mrożonych
wiśni2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią100 ml mocnej
wiśniówki (
wódki lub
nalewki)pół szklanki
cukru pudrudo ozdobienia
tortu:1l
śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza)4 łyżki
cukru pudru4
śmietan-fixy10 sztuk
wiśnipół tabliczki
gorzkiej czekoladyZanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi
wiśniami.Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki
cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami
nalewki wiśniowej.
Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku.Można je co jakiś czas przemieszać.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali całe ciasto.Z
jajek oddzielamy
żółtka, a
białka pozostawiamy w oddzielnej misce.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.Do rozpuszczonej, jeszcze delikatnie ciepłej
czekolady, wkładamy miękkie
masło i miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji.Do masy czekoladowej wlewamy
żółtka, a w trakcie dalszego miksowania dodajemy także
cukier puder.
Mąkę przesianą z proszkiem dodajemy do masy porcjami, delikatnie miksując na niskich obrotach.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli i wprowadzamy do masy czekoladowej uważając, by zachowała puszystość.1/3 masy wylewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut (zależy od piekarnika).
Spody są dość ciężkie i nie przypominają
biszkoptu, a raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą
wiśniową.Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy je na kratce do wystudzenia.Z
wiśni, które powinny już rozmarznąć odsączamy na durszlaku sok (nie wylewać!).Powinien być mocno słodki i dość gęsty, można więc rozrobić go ze szklanką
wody i jeśli brakuje mu mocy, doprawić na przykład
czystą wódką.
Syropu powinno być przynajmniej 350ml. Będziemy używać go do masy wiśniowej i nasączenia ciasta.W garnuszku umieszczamy rozmrożone
wiśnie, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej, około 200ml wspomnianego wyżej
wiśniowego syropu oraz
cukier z prawdziwą
wanilią i pozostałą część
nalewki wiśniowej.Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.Masa powinna
mieć konsystencję
kisielu.Gdy będzie gotowa, pozostawiamy ją do wystudzenia.Przestudzone blaty ciasta nasączamy pozostałym
syropem wiśniowym.Gdy będą gotowe, przystępujemy do przekładania
tortu.Na pierwszym z nich układamy połowę masy wiśniowej, a następnie 1/3 części ubitej ze
śmietan-fixami i
cukrem pudrem na sztywno
śmietany kremówki.Na wierzch układamy drugi nasączony blat i delikatnie dociskamy.Na nim zaś układamy równomiernie drugą połowę masy wiśniowej i połowę pozostałej ilości
śmietany.Tort zamykamy ostatnim nasączonym blatem i dekorujemy pozostałą
śmietaną, startą na tarce
czekoladą oraz
wiśniami.Tort najlepiej wykonać dzień przed konsumpcją i odstawić na ten czas do lodówki, by
śmietana dobrze stężała i nie rozpadał się przy krojeniu.Osobiście preferuję tego typu ciasta urodzinowe, nie te z psującą smak masą
cukrową na wierzchu, ale kto co woli. :)Smacznego!