Wykonanie

Delikatne połączenie kuchni azjatyckiej z włoskim typem
makaronu, to coś, czego nie byłam pewna.Doszło jednak do tego, że chyba drugi raz w życiu, tego drugiego w potrawie było mi mało, a obawy całe szczęście okazały się bezpodstawne . :)Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze
pomarańczowym, choć ni
marchewki, ni
pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;)1 średnia, podwójna
pierś kurczaka1 szklanka
makaronu penne6 łyżek słodkiej
śmietanki 30%1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkupół sporej
cytrynysól morska i
pieprz czarny (świeżo mielone)1 łyżeczka
pieprzu cayenne2 łyżki
słodkiej papryki w proszku
warzywna przyprawa uniwersalna/ 2
bulionowe kostki warzywnepół pęczka świeżej
pietruszkiolej rzepakowy do smażenia2 łyżki
mąki pszennejsos sojowy do smaku
Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą
wodą, po czym osuszamy.Kroimy je w niezbyt dużą kostkę i przerzucamy do miski.Oprószamy
mięso dość obficie
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem.Dobrze jest zawinąć miskę od góry folią spożywczą i dać
mięsu przejść przez około godzinę w lodówce.Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużą ilość (około łyżki stołowej) tłuszczu.Przygotowanego
kurczaka wrzucamy na patelnię i obsmażamy z każdej strony.W trakcie smażenia obsypujemy go
pieprzem cayenne oraz
słodką papryką.Przekładamy całość do wysokiego garnka.Z połowy
cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Na patelni drugi raz podgrzewamy niezbyt dużo
oleju i wrzucamy na niego zmiażdżony ząbek
czosnku w łupinie.Gdy się zrumieni, wyjmujemy go i na tłuszczu szklimy
cebulę oraz grubo posiekany drugi ząbek
czosnku.Dodajemy na patelnię również otartą
skórkę cytryny i podczas smażenia całość dobrze mieszamy.Do
mięsa w garnku wlewamy taką ilość
wody, by pokryła je z dwu centymetrową nadwyżką.Sos zagotowujemy. Dolewamy do niego
sok z cytryny, dorzucamy zeszkloną
cebulę oraz posiekaną
pietruszkę.Odlewamy około pół szklanki płynu do miseczki. Wlewamy do niego słodką
śmietankę oraz wsypujemy 2 łyżki
mąki pszennej.Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie, najlepiej przy pomocy trzepaczki, a następnie wlewamy do garnka.
Mięso w sosie, z wlaną już
śmietanką powinno pogotować się jeszcze parę chwil, a w trakcie gotowania należy wszystko kilka
razy przemieszać.Pod koniec gotowania, danie doprawiamy
sosem sojowym według uznania.
Makaron najlepiej ugotować oddzielnie i podawać z
pomarańczowym sosem.Smacznego. :)