ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM

DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI :
500 g mąki pszennej
1 jajko
50 g drożdży
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
5 łyżek oleju
MAK:
1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka manny
skórka kandyzowana, pomarańczowa
cukier puder do posypania
1 jajko do smarowania
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy z mlekiem aż się rozpuszczą. do dużej miski przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Masę makową mieszamy z manną i bakaliami.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki.
Na blaszkę wysypaną mąką układamy pierwszy trójkąt, rozsmarowujemy porcję masy makowej, brzegi choinki smarujemy rozmieszanym jajkiem. Następnie kładziemy drugie ciasto, dociskając brzegi. Znowu masa i ostatnie ciasto. Układamy trzonek, wycinamy z choinki gałązki, pozostawiając na środku konar. Każdą gałązkę delikatnie zwijamy.
Choinkę smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 -30 minut, uważając aby się nie spiekła. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/11/drozdzowa-choinka-z-makiem.html