Wykonanie
Ciasto drożdżowe, przekładane
makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI :500 g
mąki pszennej1
jajko50 g
drożdży4 łyżki
cukru3/4 szklanki
mleka5 łyżek
olejuMAK:1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu1 łyżka
rodzynek1 łyżka
mannyskórka kandyzowana, pomarańczowa
cukier puder do posypania1
jajko do smarowaniaPRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy z
mlekiem aż się rozpuszczą. do dużej miski przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy
mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Masę
makową mieszamy z
manną i
bakaliami.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je
mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki.Na blaszkę wysypaną
mąką układamy pierwszy trójkąt, rozsmarowujemy porcję masy makowej, brzegi choinki smarujemy rozmieszanym
jajkiem. Następnie kładziemy drugie ciasto, dociskając brzegi. Znowu masa i ostatnie ciasto. Układamy trzonek, wycinamy z choinki gałązki, pozostawiając na środku konar. Każdą gałązkę delikatnie zwijamy.Choinkę smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 -30 minut, uważając aby się nie spiekła. Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego.

