Wykonanie
Aromatyczne i bezproblemowe danie, z wykorzystaniem świeżych
grzybów. Pyszną, pieczoną kanię nadziałam risotto
grzybowym co w połączeniu dało niezłą przekąskę. Jeżeli lubicie
grzyby tak jak ja to te danie jest dla was :)

SKŁADNIKI :5-6 sporych, rozwiniętych kani
sól do smaku1 szklanka
mleka1
jajkobułka tarta do panierowania
olej do smażeniaKanie oczyszczamy i odcinamy ogonki. Do miski wlewamy
mleko, maczamy w nim kanie i układamy na talerzu.
Grzyby solimy, teraz po namoczeniu będą miękkie i lepiej się upieką. Panierujemy w rozmąconym
jajku i
bułce tartej, duże
grzyby rozrywamy na pół, następnie pieczemy na rozgrzanym
oleju. Odkładamy na talerz.RISOTTO:20 dkg świeżych
grzybów, pokrojonych w talarki1
cebula, drobno pokrojona1 szklanka
ryżu do risotto1 l
bulionu warzywnego ( może być z kostki )
sól,
pieprz do smaku4 łyżki
olejunatka pietruszki do posypaniaW garnku podpiekamy
cebulę z
grzybami, wsypujemy
ryż i wlewamy
bulion. Dusimy do momentu aż
ryż będzie miękki i płyny odparują. Doprawiamy danie do smaku, posypujemy pokrojoną
natką pietruszki i odkładamy garnek nakryty pokrywką na 10 minut.Na każdy kawałek pieczonej kani kładziemy po łyżce risotto, lekko zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy na talerzu z porcją
ryżu i dowolną surówką. Danie podajemy ciepłe, smacznego.
