Wykonanie
Sernik jest na prawdę bardzo pyszny i tradycyjny. Często wracam do tego przepisu, chociaż dla niektórych przypomina on święta, ale warto upiec go również w ciągu roku.
SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm2 szklanki
mąki pszennej100 g
masła4
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki gęstej
śmietanySER :1 kg
sera wiaderkowego1 szklanka
cukru100 g
masła4
białka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowygarść
rodzynekskórka pomarańczową lub
olejek cytrynowy do smaku
cukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE :Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, w razie konieczności, kiedy ciasto będzie się kleiło dosypujemy
mąki. Ciasto dzielimy na większą i małą połowę (z której wytniemy paski) przekładamy do lodówki, zawinięte w folię aluminiową.
Masło ucieramy z
cukrami, dodajemy cały
ser i miksujemy, najlepiej robotem kuchennym. Następnie wsypujemy
mąkę,
rodzynki, dalej mieszając dodajemy pianę ubitą na puch.Do wysmarowanej
masłem formy, rozkładamy większą część ciasta, na to
ser. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując je
mąką i wycinamy paski, które układamy na cieście.Sernik pieczemy w niskiej temperaturze około 160-170 * C,przez 1 godzinę.Ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik jest wysoki i puszysty. Posypałam go cieniutką
skórką cytrynową i
cukrem pudrem, co nadało jemy pięknego zapachu.Smacznego