Wykonanie
Obowiązkowe ciasta na Wielkanoc to sernik, babka i mazurek. Dziś przedstawię Wam mój wypróbowany wiele
razy przepis na sernik krakowski.Potrzebujecie:Na masę
serową:1 kg
sera sernikowego30 dkg
masła40 dkg
cukru5 dkg
kaszki manny10
jajek2 łyżeczki
cukru waniliowego3-4 krople
olejku cytrynowego50 g
skórki pomarańczowej50 g
rodzynekNa ciasto (spód i wierzch):20 dkg
masła (lub
margaryny)30 dkg
mąki pszennej2
żółtka10 dkg
cukru pudruZaczynamy od zrobienia kruchego
spodu.
Masło siekamy z
mąką, dodajemy
cukier oraz 2
żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części (nierówne). Większą częścią wykładamy spód blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut (musi trochę zbrązowieć). Resztę ciasta wkładamy na chwilę do lodówki.Przygotowujemy sernik:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odsączamy i odciskamy
wodę. (sparzone nie będą opadać na spód ciasta)
Masło ucieramy z
cukrem, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy 10
żółtek i dalej ucieramy. Dodajemy olejek,
cukier waniliowy i
kaszkę. Na końcu mieszamy to wszystko z
serem.
Białka z 12 jaj ubijamy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy skórkę i
rodzynki. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód.Ciasto z lodówki wyciągamy i wałkujemy w paski o szerokości ok 2 cm i układamy je na wierzch ciasta aby utworzyły kratkę "rombów".Ciasto wkładamy na 1h do piekarnika o temperaturze ok 190 stopni. Po upieczeniu trzymamy jeszcze 20 minut w piekarniku, żeby nam nie opadło.Po ostygnięciu lukrujemy paski z ciasta.
Koszt przygotowania: 30 złotychCzas przygotowania: 1 , 5 godzinyStopień trudności: łatwe