Czarna rzepa -witalność i krzepa,wyrazista w smaki i idealna do surówek.Myślę że zimą powinniśmy ją podjadać.SKŁADNIKI :1 duża czarna rzepa1 mała kapusta pekińska1 marchew1/2 części pory1 jabłko1/2 puszki kukurydzy,odcedzonej1 łyżka posiekanego koperku200 ml śmietany 12 %2 łyżeczki cukrusok z 1 cytryny1/2 łyżeczka soli oraz pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :Aby przygotować surówkę należy obrać rzepę i marchew,następnie wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.Marchew,rzepę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.Kapustkę i por siekamy wmiarę drobno.Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki.Śmietanę mieszamy z cukrem,solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Wlewamy do warzyw,mieszamy.Przechowujemy w lodówce.Taka surówka to świetny dodatek do zimowego obiadu.Smacznego.