Wykonanie
Polecam mój przepis na placki ziemniaczane które nie pryskają na patelni dzięki dodatkowi
bułki tartej.Są pyszne i chrupiące.
SKŁADNIKI :1 kg
ziemniaków (zważone po obraniu )2 płaskie łyżki
mąki pszennej2 łyżki
bułki tartej1
cebula1
jajkosól do smaku
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki,obieramy i myjemy,następnie razem z
cebulą ścieramy na drobnej tarce jarzynowej (najlepiej aby były jasne,zawierające dużo
skrobi) lub bardzo drobno.Przekładamy do miski,dodajemy
jajko,
mąkę,
sól i
bułkę tartą (jej dodatek wchłonie nadmiar soku z
ziemniaków).Wszystko dokładnie mieszamy.Na patelni teflonowej rozgrzewamy
olej,kiedy będzie ciepły kładziemy po łyżce ciasta,lekko je przyklepując.Placki smażymy na złoto z jednej i drugiej strony kilka minut.Podajemy gorące z gęstą
śmietaną,
jogurtem lub sosem mięsnym.Smacznego.