ßßß Cookit - przepis na CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE

nazwa

Wykonanie

Polecam mój przepis na placki ziemniaczane które nie pryskają na patelni dzięki dodatkowi bułki tartej.Są pyszne i chrupiące.
SKŁADNIKI :
1 kg ziemniaków (zważone po obraniu )
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 jajko
sól do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki,obieramy i myjemy,następnie razem z cebulą ścieramy na drobnej tarce jarzynowej (najlepiej aby były jasne,zawierające dużo skrobi) lub bardzo drobno.Przekładamy do miski,dodajemy jajko,mąkę,sól i bułkę tartą (jej dodatek wchłonie nadmiar soku z ziemniaków).Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej,kiedy będzie ciepły kładziemy po łyżce ciasta,lekko je przyklepując.Placki smażymy na złoto z jednej i drugiej strony kilka minut.
Podajemy gorące z gęstą śmietaną,jogurtem lub sosem mięsnym.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/01/chrupiace-placki-ziemniaczane.html