ßßß Cookit - przepis na WIELOSKŁADNIKOWE CIASTECZKA MUSLI

WIELOSKŁADNIKOWE CIASTECZKA MUSLI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przygotowałam wersję ciastek musli ale tych miękkich, bo nie każdy lubi chrupać twarde ciasteczka.
Zdrowe,bardzo pyszne i delikatne ciasteczka musli, idealne również dla dzieci. Fantastycznie pachną i jak dla mnie są one super zdrową przekąską, idealne na śniadanie, do szkoły lub pracy.
SKŁADNIKI : na dwie blaszki
1/2 szklanki ziaren słonecznika bez soli
1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki orzechów ziemnych bez soli lub innych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
4 łyżki rodzynek
4 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
7 łyżek płynnego miodu ( jeżeli nie mamy miodu zastępujemy go cukrem brązowym )
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
PRZYGOTOWANIE :
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Miód podgrzewamy aż będzie płynny, wlewamy do mieszanki, łącznie z mlekiem i jajkami, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, kładziemy po dużej łyżce ciasta, lekko je uklepując.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez 6-10 minut.
Ciasteczka szybką się rumienią więc trzeba uważać aby się nie spiekły.
Są miękkie i pyszne, zaraz po ostudzeniu jak i na drugi dzień.
Przechowuję je kilka dni w zamkniętym pojemniku i cały czas są pyszne.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/wieloskadnikowe-ciasteczka-musli.html