ßßß
Składniki:1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych1/2 szklanki otrębów pszennych1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki siemienia lnianego2 łyżki sezamu1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia400 ml jogurtu naturalnego 0%1 duże jajko1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)1/2 łyżeczki soli
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane, siemię, sezam i otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajko roztrzepać z miodem i jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić. Smacznego!Rady: Zamiast żurawiny do ciasta można dodać rodzynki.Aby wzbogacić smak ciasta można dodać do niego ulubione dodatki: zmielone orzechy, startą skórkę pomarańczową, kokos, ziarna słonecznika itp.Cukier biały można zastąpić jasnym cukrem brązowym.Płatki owsiane można zastąpić płatkami jęczmiennymi lub żytnimi.