Wykonanie
Uwielbiam
płatki owsiane pod każdą postacią. Idealnie smakują w domowej granoli, jako pożywne śniadanie, w ciastkach pełnoziarnistych, a także w cieście. To ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby będące na diecie. Ciasto jest "gruboziarniste", dzięki temu bardzo sycące ale i zdrowe. Przepis wyjściowy znalazłam w książce "Zdrowie na talerzu", trochę go zmodyfikowałam, zmniejszając m.in. ilość
miodu. Jeśli lubicie tego typu wypieki, gorąco polecam. Uwaga! To ciasto uzależnia ;)

Składniki:1 1/2 szklanki górskich
płatków owsianych1/2 szklanki
otrębów pszennych1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
siemienia lnianego2 łyżki
sezamu1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
miodu2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia400 ml
jogurtu naturalnego 0%1 duże
jajko1/2 szklanki
suszonej żurawiny (lub
rodzynek)1/2 łyżeczki
soli

Na suchej patelni uprażyć na złoto
płatki owsiane, siemię,
sezam i
otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać
sól,
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia. Wymieszać.
Jajko roztrzepać z
miodem i
jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać
żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić. Smacznego!Rady: Zamiast
żurawiny do ciasta można dodać
rodzynki.Aby wzbogacić smak ciasta można dodać do niego ulubione dodatki: zmielone
orzechy, startą
skórkę pomarańczową,
kokos,
ziarna słonecznika itp.
Cukier biały można zastąpić jasnym
cukrem brązowym.
Płatki owsiane można zastąpić
płatkami jęczmiennymi lub żytnimi.