Wykonanie
Nigdy nie piekłam keksu. Nigdy też nie lubiłam mieszanek
bakalii - nudne, napakowane
rodzynkami (nie cierpię). Właśnie się to zmieniło :) Bo nigdy nie
jadłam tak dobrej mieszanki . Ani tak dobrego i zdrowego keksu :) A jaki będzie super na śniadanie! Ze szklanką
mleka... już się rozmarzyłam :)

składniki na keksówkę 12x30cm:- 1½ szkl
płatków owsianych- ½ szkl
siemienia lnianego- ½ szkl
otrębów pszennych- 1 szkl
mąki pszennej (u mnie pełnoziarnistej)- ½ szkl
brązowego cukru (u mnie trzcinowego)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- ¾ łyżeczki
soli- 1½ szkl
bakalii (u mnie 1 szkl mieszanki studenckiej Helio i ½ szkl mieszanki egzotycznej-
kokos,
ananas,
papaja,
mango)- 1½ szkl
jogurtu naturalnego (u mnie pół na pół ze
śmietanką z
mleka kokosowego)- 1
jajko- 2/3 szkl
mioduRozgrzać piekarnik do 180°C.
Płatki, siemię i
otręby wymieszać, wysypać na blachę do pieczenia i opiekać 10 minut, następnie ostudzić i zmielić.Następnie w jednej, dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej, mniejszej,
jogurt z
jajkiem i
miodem (u mnie też
śmietanką kokosową). Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 60 minut (do suchego patyczka) również w 180°C.