Wykonanie
Ciasto przekładane z
jabłkami i
kokosem jest bardzo pyszne.Nie jest za słodkie,mięciutkie i wilgotne a polewa chałwowa świetnie do niego pasuje.Bardzo szybko się je przegotowuje i efektownie wygląda.

CIASTO :1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru pudru8 żółtek+ 4
białka2 szklanki
mąki pszennej Castello2 łyżeczki
proszku do pieczenia Castello1 łyżka ciemnego
kakaoMargarynę ucieramy z
cukrem pudrem na puch,dodajemy
żółtka i dalej ucierając dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Pianę z 4
białek ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej wsypujemy
kakao,mieszamy.4
białka7 łyżek
cukru Castello100 g wiórek
kokosowychBiałka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy
cukier i
kokos.DODATKOWO :5 dużych
jabłek,startych na tarce o dużych oczkach.Odciskamy lekko sok z
jabłek.POLEWA :100 g
chałwy2 łyżki
margaryny3 łyżki
mleka1 łyżka
cukruW garnuszku rozpuszczamy
margarynę z
cukrem i
mlekiem.Dodajemy pokruszoną
chałwę i mieszając czekamy aż składniki ładnie się połączą.Masa szybko gęstnieje.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto
czekoladowe,na to ciasto
kokosowe,następnie równomiernie rozsypujemy starte
jabłka i wykładamy ciasto białe,równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-180 * C,przez 35-40 minut.Ciasto ładnie rośnie i nie opada.Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą.Ciasto posypujemy wiórkami lub
orzechami.Smacznego.

