Wykonanie
Kolejna odmiana jabłecznika, bardzo mi zasmakowała nie mówiąc o tym, że bardzo szybko znikła :).

Składniki :Ciasto jasne2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka120 g
margaryny2
jajkaCiasto ciemne1/2 szklanki
mąki pszennej3
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoBeza kokosowa150 g
wiórków kokosowych1/2 szklanki
cukru3
białkaDodatek3-4 średnie
jabłkacukier puderOpis wykonania :1. Ciasto jasne:W gorącym
mleku rozpuszczamy
margarynę, dodajemy
mąkę oraz
cukier, całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy
jajka i
proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożona pergaminem blachę.2.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, układamy na jasnym cieście.3. Ciasto ciemne:Ubijamy
białka pod koniec dodajemy
cukier i
żółtka.
Mąkę mieszamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej dokładnie i delikatnie mieszamy.4.
Beza kokosowa :
Białka ubijamy z
cukrem na sztywno, dodajemy
kokos i mieszamy.5.
Beze i ciemne ciasto wykładamy na przemian na jabłkach. Pieczemy ok. 40 minut w 180 C.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy