Wykonanie
Pierś indycza w słodko-ostrej marynacie i to z grilla. Szaszłyki bardzo szybko się grillują, więc trzeba je pilnować nad rozgrzanym grillem aby się nie spiekły i często obracac.Takie
mięsne przekąski to znakomite urozmaicenie dla zwyczajnych szaszłyków :)

SKŁADNIKI :1 kg
piersi indyczej2 łyżki
miodu2-4 łyżek
ketchupu pikantnego4 łyżki
oliwy2 ząbki przeciśniętego
czosnku1 płaska, łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej paprykiodrobina
chilli w proszku4-5 łyżek
wodysól,
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na podłużne paski.
Miód podgrzewamy tak aby był płynny, wlewamy go do miseczki łącznie z
oliwą,
ketchupem i
przyprawami. Rozcieramy łyżką aż składniki dobrze się połączą wtedy dolewamy
wodę, mieszamy.Do gotowej marynaty przekładamy kawałki
mięsa, dokładnie mieszamy.Odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, jeżeli bardzo nam się spieszy, wystarczy jedna godzina.Patyki do szaszłyków moczymy w wodzie, nadziewamy na nie paski
mięsa, grillujemy na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając aby szaszłyki się nie spiekły.Podajemy z
pieczywem i ulubioną surówką.Smacznego.
