ßßß Cookit - przepis na INDYK Z PIECZONĄ GRUSZKĄ I SEREM FETA

INDYK Z PIECZONĄ GRUSZKĄ I SEREM FETA

nazwa

Wykonanie

Pierś indycza idealnie nadaje się na grilla w dodatku z odpowiednią marynatą smakuje świetnie. Dzisiaj pomysł na połączenie pieczonego mięsa z gruszką i serem feta.
Smaki rewelacyjnie się mieszają a moi goście byli tym daniem zachwyceni.
SKŁADNIKI :
1 kg filetów z piersi indyka
200 g sera niebieskiego pleśniowego (u mnie ser feta)
2-4 ząbki czosnku
1 świeża, ostra papryczka
3-4 łyżki oliwy
50 ml sosu sojowego
tymianek, sól, pieprz
DODATKOWO :
3-4 gruszki
dowolny miks sałat
dowolny sos jogurtowy do sałaty
PRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy je ręką. W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną papryczkę, oliwę, sos sojowy i przyprawy.
Marynatą nacieramy mięso i zostawiamy nie dłużej niż 20 minut.Tak przygotowane mięso grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty ) lub pieczemy.
Gruszki kroimy na cztery kawałki, doprawiamy je sosem sojowym, układamy na grillu lub patelni grillowej, chwilkę pieczemy z jednej i drugiej strony.
Ciepłe mięso przekładamy do miski i posypujemy pokruszonym serem, odrobinę sera dodamy do sałaty. Posypujemy pozostałą papryczką z marynaty i podajemy z gruszką i sałatą.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/07/indyk-z-pieczona-gruszka-i-serem-feta.html