ßßß Cookit - przepis na Pierś indycza w sosie sojowym

Pierś indycza w sosie sojowym

nazwa

Wykonanie

Smaczna, soczysta pierś z indyka w sosie sojowym
Składniki: /4 porcje/
pierś indycza ok.60 dag/
na marynatę:
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku /posiekanego/
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz świeżo zmielony
1/2 łyżeczki musztardy/ulubionej/
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkiem do mięsa są moje "dyżurne"ziemniaczki z piekarnika./.../
Wykonanie:
Umytą, wysuszona pierś indyczą naciąć nożem w poprzek na całej długości, umieścić w naczyniu, zalać zalewą przygotowaną z podanych składników, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1/2 godz. /od czasu do czasu przewracać mięso/ . Nie dodawałam soli, ponieważ moja marynata była wystarczająco słona.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.
Mięso umieścić w brytfance, polać połową zalewy i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok 1/2 godz./ w zależności od wielkości mięsa /podlewając od czasu do czasu pozostałą zalewą
i przewracając mięso.
Pierś powinna się ładnie przyrumienić.
Przestudzone mięso pokroić w plastry.
Podawać z dowolną surówką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/piers-indycza-w-sosie-sojowym.html