Wykonanie

Smaczna, soczysta pierś z
indyka w
sosie sojowym
Składniki: /4 porcje/
pierś indycza ok.60 dag/na marynatę:3 łyżki
sosu sojowego2 ząbki
czosnku /posiekanego/1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
imbirupieprz świeżo zmielony1/2 łyżeczki musztardy/ulubionej/3 łyżki
oliwy z oliwek
Dodatkiem do
mięsa są moje "dyżurne"ziemniaczki z piekarnika./.../Wykonanie:Umytą, wysuszona
pierś indyczą naciąć nożem w poprzek na całej długości, umieścić w naczyniu, zalać zalewą przygotowaną z podanych składników, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1/2 godz. /od czasu do czasu przewracać mięso/ . Nie dodawałam
soli, ponieważ moja marynata była wystarczająco słona.Piekarnik nagrzać do temp. 180st.
Mięso umieścić w brytfance, polać połową zalewy i wstawić do gorącego piekarnika.Piec ok 1/2 godz./ w zależności od wielkości
mięsa /podlewając od czasu do czasu pozostałą zalewąi przewracając
mięso.Pierś powinna się ładnie przyrumienić.Przestudzone
mięso pokroić w plastry.Podawać z dowolną surówką.


