ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast,ja przeważnie piekę go bez ciasta i żadnych dodatków,bo taki kocham najbardziej ale dzisiaj upiekłam na kruchym spodzie z polewą i truskawkami.Sernik najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień o ile dotrwa...spód jest wtedy bardzo mięciutki a ser bardzo wilgotny.Ciasto piekłam wczoraj,dzisiaj dopiero ozdabiam i próbuję,ciasto kruche,smaczne a ser lekki,puszysty i wilgotny.Polecam :)
SKŁADNIKI: na tortownicę
SER :
1 kg sera wiaderkowego Pilos z Lidla
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jaj
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny Kasi
olejek waniliowy
CIASTO
200 g mąki tortowej
100 g margaryny Kasi
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Dodatkowo:
cukier puder
polewa czekoladowa
truskawki
bułka tarta do wysypania tortownicy
Z podanych składników,zagniatamy elastyczne,kruche ciasto.
Wykładamy je na dno przygotowanej tortownicy,wysmarowanej masłem.Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 * C
Żółtka jaj ucieramy na puch z cukrem,dodajemy miękką margarynę i dalej ucierając dodajemy ser,mąkę i olejek,na końcu ubita pianę z białek.
(Jeżeli nam się spieszy,ser wylewamy bezposrednio na ciasto i wszystko pieczemy jedną godzinę,taki sposób też jest dobry i czasami go stosuję).
Na podpieczony spód wykładamy masę serową,pieczemy ciasto 60 minut w 180 * C,po około 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 *C.Sernik bardzo rośnie ale po upieczeniu trochę opada.Studzimy ciasto przy uchylonym piekarniku.Zimny sernik ozdabiamy polewą,cukrem pudrem i truskawkami.
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/03/sernik-na-kruchym-spodzie.html