Wykonanie
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast,ja przeważnie piekę go bez ciasta i żadnych dodatków,bo taki kocham najbardziej ale dzisiaj upiekłam na kruchym spodzie z polewą i
truskawkami.Sernik najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień o ile dotrwa...spód jest wtedy bardzo mięciutki a
ser bardzo wilgotny.Ciasto piekłam wczoraj,dzisiaj dopiero ozdabiam i próbuję,ciasto kruche,smaczne a
ser lekki,puszysty i wilgotny.Polecam :)

SKŁADNIKI: na tortownicę
SER :1 kg
sera wiaderkowego Pilos z Lidla1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy5 jaj2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 kostki
margaryny Kasi
olejek waniliowyCIASTO200 g
mąki tortowej100 g
margaryny Kasi2 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoDodatkowo:
cukier puderpolewa czekoladowatruskawkibułka tarta do wysypania tortownicyZ podanych składników,zagniatamy elastyczne,kruche ciasto.Wykładamy je na dno przygotowanej tortownicy,wysmarowanej
masłem.Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 * C
Żółtka jaj ucieramy na puch z
cukrem,dodajemy
miękką margarynę i dalej ucierając dodajemy
ser,
mąkę i olejek,na końcu ubita pianę z
białek.(Jeżeli nam się spieszy,
ser wylewamy bezposrednio na ciasto i wszystko pieczemy jedną godzinę,taki sposób też jest dobry i czasami go stosuję).Na podpieczony spód wykładamy masę
serową,pieczemy ciasto 60 minut w 180 * C,po około 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 *C.Sernik bardzo rośnie ale po upieczeniu trochę opada.Studzimy ciasto przy uchylonym piekarniku.Zimny sernik ozdabiamy polewą,
cukrem pudrem i
truskawkami.Smacznego!