Wykonanie
Przepis na to ciasto jest znane od dawna,wprawdzie często do niego wracam gdyż ciasto jest bardzo smaczne,łatwe w wykonaniu i niedrogie a dzieci wręcz je uwielbiają.
SKŁADNIKI : na ciasto kruche3 szklanki
mąki pszennej250 g
margaryny Kasi1/2 szklanki
cukru pudru1
jajko całe2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto, podsypujemy
mąką gdyby się bardzo kleiło. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy dwa placki (podsypując blat
mąką ) odpowiadające rozmiarom blaszki do pieczenia. Ja drugi placek pokroiłam na szerokie paski i tak lepiej się kładło na górę ciasta.
JABŁKA:5
jabłek2 łyżki
cukru2 łyżki
bułki tartejJabłka obieramy,ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy
cukier,(
bułką tartą posypiemy pierwszy placek).
BUDYŃ:
2 budynie
waniliowe z
cukrem3 szklanki
mlekaBudynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wyjdzie troszkę gęstszy.PRZYGOTOWANIE :Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,kładziemy pierwszy placek.Posypujemy go dwoma łyżkami
bułki tartej.Wykładamy na to
jabłka i wylewamy ciepły
budyń i przykrywamy drugim plackiem.Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 *C. Po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.