ßßß Cookit - przepis na JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto jest znane od dawna,wprawdzie często do niego wracam gdyż ciasto jest bardzo smaczne,łatwe w wykonaniu i niedrogie a dzieci wręcz je uwielbiają.
SKŁADNIKI : na ciasto kruche
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny Kasi
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto, podsypujemy mąką gdyby się bardzo kleiło. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy dwa placki (podsypując blat mąką ) odpowiadające rozmiarom blaszki do pieczenia. Ja drugi placek pokroiłam na szerokie paski i tak lepiej się kładło na górę ciasta.
JABŁKA:
5 jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy cukier,(bułką tartą posypiemy pierwszy placek).
BUDYŃ:
2 budynie waniliowe z cukrem
3 szklanki mleka
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wyjdzie troszkę gęstszy.
PRZYGOTOWANIE :
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,kładziemy pierwszy placek.Posypujemy go dwoma łyżkami bułki tartej.Wykładamy na to jabłka i wylewamy ciepły budyń i przykrywamy drugim plackiem.
Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 *C. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/03/jabecznik-z-budyniem.html