Jako, że miałam nadmiar jabłek postanowiłam upiec jabłecznik na kruchym cieście. Troszkę poeksperymentowałam przy masiejabłkowej i dodałam troszkę gotowych prażonych jabłek z Lidla i dżem truskawkowy. W efekcie końcowym wyszedł bardzo smaczny. Polecam!SKŁADNIKI:Ciasto:- 3,5 szklanki mąki- 1 szklanka cukru- cukier waniliowy- 20 dag margaryny- 3 jaja- 4 łyżki kwaśnej śmietany- 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:- 1 kg jabłek- pół słoika gotowych prażonych jabłek- 200 g dżemu truskawkowego- 50 g płatków migdałowychDodatkowo:- cukier puder i woda na lukier- 50 g płatków migdałowychPRZYGOTOWANIE:Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół. Jedną połowę wkładamy do lodówki na pół godziny, a drugą wyklejamy formę na ciasto (wysmarowana tłuszczem z bułką tartą). Jabłka mujemy, obieramy i trzemy na grube wiórki. Dodajemy do nich prażone jabłka, dżem i płatki migdałowe. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Ze schłodzonego ciasta robimy kruszonkę na masiejabłkowej. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C ok. godzinę. Po wystudzeniu polewamy lukrem (cukier puder+woda) i posypujemy uprażonymi migdałami na suchej patelni. Smacznego!