ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z dżemem truskawkowym

Jabłecznik z dżemem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Jako, że miałam nadmiar jabłek postanowiłam upiec jabłecznik na kruchym cieście. Troszkę poeksperymentowałam przy masie jabłkowej i dodałam troszkę gotowych prażonych jabłek z Lidla i dżem truskawkowy. W efekcie końcowym wyszedł bardzo smaczny. Polecam!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 20 dag margaryny
- 3 jaja
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- pół słoika gotowych prażonych jabłek
- 200 g dżemu truskawkowego
- 50 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- cukier puder i woda na lukier
- 50 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół. Jedną połowę wkładamy do lodówki na pół godziny, a drugą wyklejamy formę na ciasto (wysmarowana tłuszczem z bułką tartą). Jabłka mujemy, obieramy i trzemy na grube wiórki. Dodajemy do nich prażone jabłka, dżem i płatki migdałowe. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Ze schłodzonego ciasta robimy kruszonkę na masie jabłkowej. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C ok. godzinę. Po wystudzeniu polewamy lukrem (cukier puder+woda) i posypujemy uprażonymi migdałami na suchej patelni. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/01/jabecznik-z-dzemem-truskawkowym.html