W każdą niedzielę na naszym stole króluje ciasto i kawa. To nasza chwila relaksu i błogiego stanu wolnego dnia. W tę przygotowałam bardzo prosty biszkopt z owocami, które akurat miałam pod ręką z dodatkiem śmietanki i galaretki. Pyszny, delikatny i orzeźwiający.SKŁADNIKI:Biszkopt:- 6 jajek- 1/2 szklanki mąki krupczatki- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 1 szklanka cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- cukier waniliowyMasa:- kubeczek śmietanki 36%- śmietan fixOwoce:- mały banan- garść truskawek- brzoskwinia+ 2 galaretki (u mnie agrestowe)PRZYGOTOWANIE:Ciasto: Jajka ubić z cukrami na gęstą masę (kilka minut). Mąki wymieszać z proszkiem i powoli dodawać do jajek ciągle miksując. Całość wylać na dużą blachę wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 220C aż się zarumieni.Galaretki rozpuszczamy w 500ml wody, by lepiej stężały. Pozostawiamy by ostygły i zaczęły się wiązać.Gdy biszkopt będzie chłodny śmietanę miksujemy ze śmietan fixem i wykładamy na wierzch ciasta. Owoce myjemy. Brzoskwinię i banana obieramy, truskawki odszypułkowujemy. Kroimy na tę samą grubość i układamy na śmietanie wg uznania. Gdy galaretki zaczną tężeć delikatnie pokrywamy nimi owoce i śmietanę. Owoce muszą być pokryte galaretką by nie zaczęły po czasie pleśnieć. Ciasto wkładamy do lodówki lub chłodnego miejsca i gdy galaretki będą już twarde można kroić i jeść. SMACZNEGO!