Wykonanie
Zjadłem ostatnio tajski
makaron z warzywami w siakimś fast foodzie w jednej z warszawskich galerii. Postanowiłem w
domku zrobić coś podobnego. Wyszło danie „na winie”, czyli wrzucamy na patelnię, co się pod rękę nawinie:)

Składniki:
makaron ryżowy tasiemki – 1 opakowanie
pierś z kurczaka – 300 gram
mieszanka warzywna chińska – ½ opakowania
papryka czerwona – 1 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
orzeszki ziemne prażone – 30 gram
przyprawy:
sól,
pieprz,
przyprawa do kuchni chińskiej,
sos sojowy, słodki sos
chilli,
sok z cytrynyPierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy (najlepiej odstawić na godzinę do lodówki) i podsmażamy na patelni.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Do
kurczaka dodajemy pokrojoną
cebulę,
czosnek i
paprykę,
mieszankę warzywną i
orzechy. Smażymy chwilę i doprawiamy do smaku.
Makaron odcedzamy, przyprawiamy
sosem sojowym i mieszamy z
kurczakiem i warzywami na patelni.