Wykonanie
Ciepłe weekendowe popołudnia i wieczory idealnie nadają się na grillowanie . Można powoli przygotowywać coś pysznego do jedzenie, nie spiesząc się i odpoczywając. Dzisiaj proponuję bardzo proste szaszłyki z
mięsa i warzyw. Proste, ale soczyste i dobrze doprawione bo to bardzo ważne przy daniach tego rodzaju. Nie żałujcie aromatycznych przypraw,
ziół i świeżych dodatków. Grillujcie i cieszcie się smakiem pysznego jedzenia.My zjedliśmy szaszłyki z
sałatką, ale możecie do nich podać także
sos tzatzyki . P
Aromatyczne szaszłyki drobiowe z
papryką i
cebulączas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania
mięsa i warzyw + czas pieczeniaskładniki na 6 szaszłyków:2 większe
filety z piersi kurczaka1 strąk
papryki czerwonej3-4 nieduże
cebuleMARYNATA - 2 łyżki oliwy/oleju z
chili2 łyżki zwykłej oliwy/oleju1 łyżka
sosu sojowego1/3 łyżeczki
kurkumy mielonej1/3 łyżeczki
imbiru mielonego1/3 łyżeczki
papryki wędzonej1/3 łyżeczki kuminu mielonego1/3 łyżeczki
czosnku suszonego mielonego1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegododatkowo - 4 łyżki oleju/oliwy do warzywdo smaku -
sólMięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na kawałki wielkości mniej więcej 4x4 cm. W misce wymieszałam wszystkie składniki marynaty i obtoczyłam w niej
mięso. Miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na przynajmniej kilka godzin a może postać nawet 24 godziny.Warzywa oczyściłam. Z
papryki usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w kawałki podobnej wielkości do kawałków
mięsa. Obrane
cebule pokroiłam na cząstki - 6 lub 8, w zależności od wielkości. Warzywa oprószyłam
solą i
skropiłam olejem, odstawiłam na 30 minut.Naszykowałam szpadki szaszłykowe. Te drewniane trzeba namoczyć dobrze w wodzie żeby nie spaliły się na grillu. Na szpadki nadziewałam kolejno kawałki
mięsa,
papryki i
cebuli. Piekłam powoli, do zrumienienia ze wszystkich stron. Szaszłyki można upiec tak jak ja na patelni grillowej, ale najlepiej zrobić to na ruszcie grilla - byle nie za szybko. Wszystko musi się dobrze upiec, ale jednocześnie pozostać soczyste.