Wykonanie
Składniki:Na tortownicę o wym 24 cm
Biszkopt5 dużych jaj1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia16 g
cukru waniliowego50 g kropelek
czekoladowych lub posypki do ciastMasa:1/2 litra
śmietany kremówki2
śmietan fiksy3 łyżki
cukru pudru50 g tartej
gorzkiej czekolady1 słoik
wiśni drylowanych w
syropie -900 ml
Galaretka wiśniowasyrop z
wiśni1 żelfiks 2:12 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytrynyPoncz:1 szklanka przegotowanej
wody1 łyżka
cukrusok z 1/2
cytryny1 łyżka
rumuDekoracja:
polewa czekoladowawisienki kandyzowane
bita śmietanaczekoladowe serduszkaSposób przygotowania:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od
żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania
cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy.Dodać
żółtka i delikatnie zmiksować.
Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z
mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z
proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera.Wsypać kropelki
czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c.Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.


GALARETKA:
Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z
cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać
sok z cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.MASA : Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem oraz
śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą
czekoladę, wymieszać


PONCZ:Składniki ponczu wymieszać ze sobąPRZEŁOŻENIE : Jeden blat
biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą
galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych
wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masę z
czekoladą przykryć ostatnim krążkiem
biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy
polewą czekoladową robimy rozetki z
bitej śmietany i wciskamy
wiśnie kandyzowane i serduszka z
gorzkiej czekolady.Chłodzimy w lodówce najlepiej całą nocŻyczę smacznego ;-)

